Diverse

DIVERSE | Ce spune legea în privința foliilor auto negre pe care le punem pe geamurile mașinii?

Moda folilor auto prinde contur din ce in ce mai tare pe piata din Romania, devenind deja o indrustrie. Pe langa aspectul placut pe care il ofera, foliie auto au proprietati antiefractie sau blocare a razelor ultraviolete.

Din pacate, in tot mai multe cazuri sunt constatate nereguli in legatura cu aplicarea acestora. Pentru a nu fi susprins de politie si ulterior lasati fara talonul masinii, acestea trebuie sa indeplineasca cumulativ anumite conditii în vederea omologarii.

In prima faza, pentru a fi siguri ca nu ramanem fara talonul automobilului, este recomandat sa abordam cea mai usoara varianta: montarea folilor sub autoritatea unui service omologat RAR. Desi sunt tot mai multi stiutori si presupusi mecanici care incearca sa ne atraga cu preturi foarte mici la service-urile de cartier, este recomandat sa nu ne lasam victime ale acestora, intrucat riscam mai multe sanctiuni.

Astfel, pentru a fi in legalitate, folia trebuie sa raspunda la doua cerinte:
1. Sa fie certificata de RAR;
2. Sa fie aplicata de un agent economic autorizat de RAR pentru aceasta activitate.

In concluzie, degeaba vom opta pentru pretul cel mai bun de montaj daca nu sunt indeplinite cumulativ aceste doua conditi. Ideea este ca service-urile autorizate au fost supuse anterior unor verificari si ulterior, certificari RAR.

Cu alte cuvinte, reprezentantii acestora au platit anumite autorizatii pentru a intra in legalitate, motiv pentru care si noi trebuie sa platim o cota parte din acestea. De aceea nici preturile de montaj nu sunt la fel de mici ca cele gasite la nivelul service-ului de cartier.

In conformitate cu legislatia in vigoare, folia solara nu poate fi aplicata pe geamurile laterale fata si pe parbriz, fiind interzisa.

In ciuda acestui fapt, textul de lege nu mentioneaza reguli stricte aplicabile lunetei sau geamurilor laterale spate, mentionant ca acestea nu sunt esentiale pentru vizibilitatea din interior, intrucat automobilul este echipat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele parti. Singura mentiune face referire la aplicarea uniforma fara a fi create distorsiuni.

Pentru zona spate am inteles exact, nu avem limite, astfel putem opta pentru o folie cu opacitate mare, pana la 100%.

Dar pentru fata, care sunt reglementarile in vigoare?

Pentru geamurile fata, textul de lege precizeaza clar un procentaj de minim 70%
transparenta sau 30% opacitate. Daca ar fi calculat strict in procente, opacitatea de 30%
reprezinta un numar de aproximativ 40-45%, intrucat majoritatea geamurilor sunt fabricate cu un anumit grad de opacitate, in diferite nuante (15-25% din fabrica).
Asadar, cine opteaza pentru monajul unor folii pe fata, trebuie sa
procentajul de minim 70% transparenta, completand procentajul din fabrica cu cel dorit.

De exemplu, daca avem din fabrica un procentaj de opacitate de 10 %, folia pe care
trebuie sa o aplicam nu trebuie sa depaseasca 15 procente, rezultatul final fiind de maxim 30% culoare/opacitate.

Sursa: www.cars.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page