Diverse

DIVERSE | Ce este astenia de toamnă și cum se manifestă

Venirea sezonului rece a dus deja la dublarea afecțiunilor neuropsihice cu răspuns somatic și a tentativelor de suicid care ajung la urgențe. Vă simțiți obosit și fără chef în acest început de toamnă? Ați putea avea depresie afectivă sezonieră, cunoscută și sub denumirea de astenie de toamnă.

Iată ce trebuie să știți despre „astenia de toamnă”, mai ales că oricine poate fi afectat:

1. Această afecțiune este recunoscută oficial din 1980.

2. Poate apărea la fiecare schimbare de anotimp (dar, de obicei, toamnă și iarnă).

3. Oricine poate fi afectat.

4. E legată de stresul adaptativ determinat de scăderea duratei zilei și lipsa luminii solare.

5. Sunt persoane predispose/sensibile la aceaste stări de disconfort fizic și psihic asociat cu schimbarea de anotimp.

6. Cei mai mulți pacienți prezintă așa numită „astenie de toamnă”, cu tot cortegiul ei de simptome neplăcute: oboseală, lipsă puterii de concentrare, melancolie, nervozitate, insomnie, palpitații, cefalee, vertij, apatie, lipsă formei fizice.

7. Oboseală extremă. „SfârșealaȚâ” apare după eforturi minime fizice sau mentale și se asociază cu cefalee, sentimentul unei instabilităti generale și lipsa capacitătii de relaxare.

8. Adesea, observăm fenomene de tip ipohondrie, anhedonie (lipsă de plăcere pentru a face orice) asociate depresiei și anxietății.

9. Tulburările de somn sunt frecvente, asociind somnolența de peste zi cu tendința de odihnă prelungită, cu dificultăți în a adormi sau treziri peste noapte.

10. Mai mult, manifestările asteniei nu se limiteză numai la senzații subiective, ci pot apărea scăderi ale tensiunii arteriale, tulburări de echilibru sau tulburări de ritm cardiac.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page