Diverse

DIVERSE | Cât de mult contează bateria mașinii tale?

De multe ori ne intrebam cat de mult conteaza acumulatorul auto si nu acordam o atentie deosebita acestui lucru. Bateria auto este piesa chieie pentru functionarea masinii noastre. Simplu, nu functioneaza, masina nu porneste.

In functie de consumatorii de curent de pe masina noastra, fiecare autovehicul are nevoie de un model cu un anumit amperaj. Din fericire, acest lucru nu ne intereseaza foarte tare, intrucat producatorul este cel care calculeaza consumatorii fiecarui automobil.

De exemplu, pentru masinile mai vechi, simple, cu un motor mic, nu va fi niciodata nevoie de un acumulator de capacitate mare. In schimb, pentru generatia noua de autoturisme care vin dotate cu sisteme de tip Start/Stop, incalzire in scaune, parbriz, oglinzi, faruri Xenon si AC, consumul de energie este mult mai mare, motiv pentru care si bateria trebuie sa corespunda cerintelor.

UUzura bateriei creste semnificativ pe timpul anotimpului rece din cauza faptului ca temperaturile scazute deterioreaza piesele interne ale acesteia, iar procesul de inmagazinare a curentului este afectat.

In general, o baterie auto are autonomie de aproximativ 4-5 ani de utilizare, dupa care apar primele semne de uzura. Acestea se materializeaza prin incapacitatea pornirii corespunzatoare a motorului.

Am ajuns la punctul in care soferul isi pune intrebarea: Ce baterie aleg? Cum recunoastem o baterie performanta?

Desi pentru unii ramane o dilema alegerea bateriei, cel mai recomandat este sa folosim un acumulator de aceeasi capacitate, respectand amperajul bateriei originale. Cu toate acestea, exista situatii cand, fara voia noastra, folosim o baterie cu un amperaj mai mic sau mai mare. Motivele pot fi oricare: achizitionarea unei baterii la oferta, etc.

La fel ca si in cazul Anvelopelor, Eticheta bateriei reprezinta dictionarul ei.

Astfel, pe eticheta sunt cuprinse toate datele relevante in alegerea acesteia, in special cele trei caracteristici referitoare la puterea de pornire la rece, amperaj si voltaj.

De exemplu, valoarea 700A reprezinta amperajul pe care il scoate o baterie in sarcina, timp de 30 de secunde la temperatura de zero grade, fara sa scada sub tensiunea de 7,2 volti. In cazul unei baterii performante, cu cat cifra mentionata in exemplu este mai mare, cu atat acumulatorul poate face fata pornirilor repetate la temperaturile negative.

Astfel, in cazul in care optam pentru un acumulator de amperaj mai mic riscam sa ramanem fara curent, intrucat din cauza consumatorilor, bateria nu va avea capacitatea sa furnizeze suficiente resurse pentru rotirea motorului si diferitii consumaturi.
Cea mai buna recomandare pentru alegerea bateriei este alegerea unui acumulator de amperaj mai mare.

Probabil ati auzit diferite variante, cum ca ar putea arde alternatorul, puntea de diode… povesti! Alternatorul, la turatii peste 2000 rpm incarca bateria chiar si cu 150 de amperi pe ora (ceea ce oricum e mult). Singurele dezavantaje in achizitionarea unei baterii de amperaj mare sunt pretul mai ridicat si dimensiunea, in rest, la mai mare.

Sursa: www.cars.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page