DiverseImportant

DIVERSE | Ai plătit taxa de mediu? Din 3 septembrie poți solicita restituirea ei integrală, fără bătăi de cap. Detalii aici!

Persoanele care au platit taxa speciala pentru autovehicule, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante vor avea posibilitatea de a cere restituirea integrala a sumei achitate, fara a deschide o actiune in instanta, conform unui act normativ publicat astazi in Monitorul Oficial. In momentul de fata, proprietarii de autoturisme pot sa ceara inapoi doar banii platiti in plus, in cazul in care taxa auto a fost mai mare decat timbrul de mediu.

Cetatenii care au platit taxa speciala pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule vor putea sa ceara toti banii inapoi fara a fi nevoiti sa deschida o actiune in instanta.

Masura este inclusa in Ordonanta Guvernului nr. 40/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, care a aparut astazi in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 655. Fiind vorba de o ordonanta simpla, aceasta va intra in vigoare in trei zile de la data publicarii, adica pe 3 septembrie.

Contribuabilii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresata organului fiscal competent, in termenul de prescriptie prevazut de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala (…), scrie in actul normativ.

Mai exact, taxa auto va fi restituita integral acestor persoane pe parcursul unei perioade de cinci ani calendaristici, prin plati anuale a cate 20% din suma datorata. De asemenea, statul va achita si dobanda pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei si rambursarea acesteia.

Sumele (…), precum si dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre data perceperii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si data restituirii acesteia se achita (…) pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora, iar plata transelor anuale se efectueaza conform graficului stabilit de organul fiscal competent, este explicat in OG nr. 40/2015. In plus, taxa achitata si dobanzile calculate pana la data platii integrale vor fi actualizate cu indicele preturilor de consum publicat online de Institutul National de Statistica la data emiterii deciziei de restituire.

Important! Cererile de restituire vor fi solutionate in maximum 45 de zile de la inregistrare, iar solicitantii vor fi informati asupra acestui aspect in cel mult zece zile de la emiterea deciziei de catre autoritati.

Daca decizia organului fiscal va fi defavorabila sau daca acesta nu va respecta termenul de solutionare, contribuabilul va putea sa depuna contestatie. Practic, pentru a face acest lucru, solicitantii vor avea la dispozitie 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la expirarea termenului de solutionare a actului.

Daca persoana in cauza nu va fi multumita nici de decizia referitoare la contestatie — care se va da in 45 de zile de la inregistrare si se va comunica de indata –, aceasta va avea posibilitatea de a face contestatie la instanta judecatoreasca de contencios administrativ. “Deciziile emise in solutionarea contestatiilor pot fi contestate la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 (…)”, este punctat in documentul publicat astazi in Monitor.

Procedura exacta prin care statul va stabili cum se vor plati taxa auto si dobanda aferenta va fi inclusa in perioada urmatoare intr-un ordin comun al ministrului mediului si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Potrivit unei informari recente a Fiscului, contribuabilii vor putea sa depuna cererile abia dupa ce procedura de restituire va fi stabilita.

Important! Vor putea sa ceara restituirea doar proprietarii care au achitat taxa auto inainte de intrarea in vigoare a timbrului de mediu. Concret, este vorba de perioada 2007 – martie 2013, atunci cand statul a aplicat, in mod succesiv, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Timbrul de mediu inca este in vigoare in prezent, astfel ca persoanele care au platit aceasta taxa din martie 2013 si pana in prezent nu pot cere restituirea.

Nota: Subliniem ca Guvernul a stabilit si in anul 2014 o procedura de restituire a vechilor taxe auto, insa aceea vizeaza strict persoanele care au castigat in instanta dreptul de a-si primi banii inapoi. Mai multe informatii gasiti in acest articol.

Sursa: www.avocatnet.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page