Local

Detectoare de fum montate de pompieri unor familii de bătrâni din comuna Cristinești – FOTO&VIDEO

Elena are 78 de ani și locuiește singură de mult timp, într-o casă de la marginea localității Cristești. Copiii sunt plecați în lumea largă, spune femeia, resemnată.

Pentru Elena, zilele sunt toate la fel. Când era în putere, își ocupa timpul prin gospodărie sau schimbând o vorbă cu vecinii de peste gard. Acum, trăiește cu amintirea zilei de ieri, măsurând timpul între două apeluri pe care le primește de la copiii ei.

Astăzi, pentru prima dată, după mulți ani, a zâmbit la vederea oamenilor în uniformă care i-au trecut pragul. Din dorința de a o ști în siguranță, pompierii de la Detașamentul Botoșani și Serviciul pentru Situații de Urgență Cristești au ajuns și pe la ea să-i monteze un detector de fum.

Câteva case mai departe i-au cunoscut pe Olga și pe Mihai. Își duc povara bătrâneții unul lângă celălalt. Problemele de sănătate îi țin mai mult în casă. De câte ori auzeau despre o tragedie provocată de un incendiu, se întrebau ce ar trebui să facă să-și protejeze casa. Mai ales că, de multe ori, locuința lor s-a umplut de fum, din cauza sobei defecte. Astăzi, nu au primit doar un răspuns, ci și rezolvarea la problema lor. Pompierii militari și voluntari le-au montat câte un detector de fum și de monoxid de carbon.

Astfel de dispozitive, care semnalează imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon în spațiile în care sunt amplasate, au fost instalate și în casa lui Vasile, un bătrân de 84 de ani, dar și a Didinei, de 76 de ani.

Acestea sunt doar o parte dintre poveștile de viață aflate pe timpul implementării campaniei naționale „Detector pentru viață”, în județul Botoșani.

Pompierii din cadrul Stației Săveni, Detașamentelor Botoșani și Dorohoi, împreună cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Coțușca, Brăești și Cristești au instalat astăzi, detectoare de fum și monoxid de carbon.

Acțiunea va continua până când toate cele 500 de dispozitive vor fi montate în casele persoanelor în vârstă, cu dizabilități sau din medii sociale defavorizate, unde încălzirea locuințelor se face cu sobe sau alte mijloace similare din Albești, Brăești, Coțușca, Cristești, Frumușica, Havârna, Hudești, Lunca, Românești, Suharău, Știubieni, Trușești, Ungureni, Vorona și Ștefănești.

Vă reamintim faptul că Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență derulează, în 20 de județe printre care și Botoșani, campania „Detector pentru viață”.

Fiți responsabili și instalați detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaze în locuințe! În caz de pericol, acestea vor declanșa alarma în timp util și, în acest fel, veți putea reacționa la momentul potrivit.

Atenție! Detectoarele nu alertează în mod automat autoritățile, nu sunt interconectate cu sistemele de stingere a incendiilor – rolul acestora este doar de avertizare a ocupanților construcției de izbucnirea unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page