Meteo

 Cum va fi vremea de Crăciun și Anul Nou

Administrația Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat un fenomen ciudat numit „iarna indiană” care se instalează în România. Iarna indiană este opusul verii indiene. Acest fenomen se întâmplă primăvara, mai ales în sud. Imediat după ce copacii și plantele au înflorit și ne obișnuim cu vremea mai caldă, dintr-o dată ne trezim că revine iarna cu temperaturi de îngheț și chiar zăpadă. Acest fenomen poate fi şi invers, după cum ne avertizează meteorologii.

Cum va fi vremea în următoarele zile

Duminică vremea se răcește destul de brusc. Mai exact, în nordul și centrul țării vor fi maxime negative, – 2, 0 grade și ulterior, luni și marți dimineața temperaturi negative în toată țara, chiar și sub pragul gerului în estul Transilvaniei.

 Cum va fi vremea de Crăciun

Pentru perioada de Ajun și de Crăciun, deocamdată avem doar niște estimări care sugerează faptul că valorile termice sunt mari șanse ca acestea să se situeze peste normalul perioadei în multe zone din țară. Estimăm în acest moment maxime în general între 2 și 10 grade la nivelul întregii țări, iar precipitațiile pare că vor fi extrem de puține, mai degrabă spre deloc.

Sau chiar dacă vor apărea, vor fi doar pe arii restrânse și slabe cantitativ, iar pentru partea de sud a țării chiar vor lipsi, aici urmând să înregistrăm și cele mai ridicate temperaturi. Deci, vremea este mai caldă decât în mod obișnuit.

Cum va fi vremea la munte: Din păcate, în afară de episodul de astăzi și de la noapte, în care de fapt vom avea mai degrabă ploi decât ninsori, din păcate pentru perioada aceea nu prea se văd precipitații. Sau, chiar dacă vor apărea, vor fi extrem de slabe și puține, mai degrabă în Carpații Orientali. Avem strat de zăpadă la munte, dar nu este unul așa de mare încât să se desfășoare cumva activitățile de iarnă în condiții bune. Probabil că vor mai folosi tunurile de gheață, dar nu știu, la temperaturile care se anunță e un pic ratat, să zicem, sezonul din acest din acea perioadă.

Cum va fi vremea de Anul Nou

Meteorologii spun că după Crăciun, spre final de an începutul de an să existe o probabilitate destul de mare să avem o pătrundere de aer mai rece dinspre partea de nord a continentului. Să vedem dacă acea răcire se va asocia și cu precipitații, că dacă avem doar răcire și fără precipitații, atunci nu știu cât de mult o să se simtă. Da, lumea așteaptă zăpadă într-adevăr în perioada aceasta, dar mă tem că se va întâmpla exact ca și în iernile precedente.

Zăpada va veni mult mai încolo, în iarnă undeva după jumătatea sa, deci după 15 ianuarie probabil 1 februarie. Vom avea cu siguranță surprize și în martie și aprilie cum s-a întâmplat în ultimii ani adică iarna să se prelungească în primăvara asta este clar.

Totul despre iarna indiană care se instalează în România

După 2010 încoace, în ultimii 10 ani, acest lucru se cam întâmplă și se pare că s-a creat așa un precedent. Acuma să vedem, poate pe în următorii 5-10 ani să se mai schimbe un pic situația. Dar trendul deocamdată acesta este de împingere a anotimpurilor. Am văzut că și vara se împinge mult în toamnă în iarnă și așa mai departe.

Iarna indiană se referă la perioadele acelea de sfârșit de septembrie, octombrie chiar și sfârșit de octombrie când avem temperaturi neobișnuit de ridicate ca în timpul verii de altfel, şi invers. Să nu uităm că și România s-a întâmplat acest lucru. În octombrie am avut zile cu recorduri nu numai zilnice și lunare, la maxime și la minime, a explicat meteorologul Mihai Timu pentru antena3.ro.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page