Diverse

Cum să devii o persoană mai bună cu tine și cu ceilalți? 5 pași simpli

Este normal să simți că ai putea face mai multe când vine vorba despre dezvoltarea personală. A fi o persoană mai bună, însă, nu înseamnă a fi dur cu tine. De fapt, este chiar opusul.

Cu cât poți arăta mai multă amabilitate și compasiune față de tine însuți, cu atât vei fi mai pregătit să-i tratezi în același mod pe cei din jurul tău. A face bine pentru ceilalți pornește, în primul rând, de la a avea grijă de propria persoană. 

Iată 5 modalități prin care poți îmbunătăți relația cu tine însuți și, implicit, cu cei din jurul tău: 

  • Încearcă o detoxifiere digitală

Deconectarea de la tehnologie și social media, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, poate fi benefică pentru bunăstarea ta. Data viitoare când nu vei avea nimic de făcut, stai departe de telefon pentru cel puțin câteva ore.

În schimb, încearcă să mergi la plimbare și să te conectezi cu gândurile tale. Ține telefonul la distanță pentru câteva ore sau chiar pentru întreaga zi. Amintește-ți mereu că o scurtă pauză de la telefon și alte dispozitive te poate ajuta să te relaxezi și să te concentrezi asupra a ceea ce îți aduce cu adevărat bucurie.

  • Mănâncă cel puțin o masă în mod conștient

Când ești prins în mijlocul unei zile agitate, este tentant să mănânci ceva pe fugă fără să-ți asculți corpul. Mâncatul conștient îți oferă, însă, șansa de a te conecta atât cu simțurile fizice, cât și cu emoțiile.

Alege o masă, chiar dacă este doar un sandviș, și ia-ți timpul necesar pentru a-l mânca. Observă diferitele gusturi și texturi. Este un tip de „mini meditație” care poate acționa ca un simplu destresant. 

  • Înfruntă-ți temerile

Înfruntarea celor mai mari temeri ale tale reprezintă unul dintre principalii pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a îmbunătăți relația cu propria persoană și pentru a ajunge în armonie cu tine însuți. Fie că este vorba despre fobii iraționale, fie că este cazul unor gânduri obsesive care nu îți dau pace, este important să descoperi sursa lor pentru a ști ce trebuie să faci pentru a le înlătura. În acest sens, cel mai eficient mijloc de gestionare a acestor temeri este psihoterapia, un specialist în acest domeniu putând să te ajute să descoperi anumite aspecte ale subconștientului tău care îți influențează calitatea vieții de zi cu zi. Dacă nu știi în ce direcție să te îndrepți pentru a cere ajutor, poți apela cu încredere la Clinica Hope, experții acesteia stându-ți oricând la dispoziție pentru asistență.  

  • Vorbește cu tine într-un mod pozitiv

Este ușor să fii devii prea dur și critic cu tine. Acest mod de a vorbi cu tine este atât negativ, cât și neproductiv, putând să-ți reducă motivația generală și cheful de viață.

Dacă îți spui constant că nu ești o persoană bună, de exemplu, este greu să găsești motivația necesară pentru a face pași spre auto-îmbunătățire. Așadar, practică vorbirea cu sine pozitivă, afirmându-ți lucrurile bune pe care le faci și încarcă-te cu optimism. 

  • Practică acte de caritate aleatoriu

A fi bun cu ceilalți poate da vieții tale un scop și un sens. Încearcă să faci ceva frumos pentru cineva la întâmplare: 

  • fă un compliment unui străin;
  • cumpără prânzul pentru colegul tău;
  • trimite o felicitare unui prieten;
  • fă o donație unei organizații.

Vei observa că starea ta de spirit se va îmbunătăți când faci astfel de gesturi necondiționate.

Prin urmare, pentru a te simți mai bun, nu este nevoie să faci schimbări majore și nici să fii prea critic cu tine. Cheia stă în gesturile și schimbările mici. Începe cu cele de mai sus și, cu siguranță, te vei simți mai bine.

Sursă foto: Unsplash.com.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page