Local

Comemorare religioasă, la 38 de ani de la trecerea în neființă a botoșăneanului Mugur Călinescu – FOTO

Sâmbătă, începând cu orele 12.00, la mormântul tânărului Mugur Călinescu din Cimitirul Pacea, a avut loc comemorarea religioasă a acestuia, la 38 de ani de la trecerea în neființă.
Mugur Călinescu, un adolescent în vârstă de 17 ani din Botoșani, a fost unul dintre cei mai influenți luptători împotriva regimului comunist din nordul Moldovei. Având visuri de revoluție încă din anii ’80, el a fost victima unui program intens de tortură inițiat de Securitate, care i-a cauzat moartea în scurt timp. În ciuda faptului că acționa singur, el a făcut tot ce i-a stat în putere. În noaptea de 12/13 septembrie 1981, s-a aventurat în zona Comitetului Județean al PCR și a marcat zidul clădirii cu mesajul: „VREM SINDICATE LIBERE! VREM HRANĂ! VREM LIBERTATEA CUVÂNTULUI, VREM LIBERTATE ȘI DREPTATE! VREM DEMOCRAȚIE! NE-AM SĂTURAT DE LIPSURI! VREM RESPECTAREA TUTUROR DREPTURILOR!“. Chiar și când Securitatea a început să-l urmărească, el a reușit să scrie mesaje anticomuniste pe zidurile din Botoșani în noaptea următoare. În total, în acea toamnă a democrației, au apărut în oraș nu mai puțin de 24 de mesaje împotriva regimului comunist. Securitatea a intensificat acțiunile. Au fost anchetate 54 de persoane, au fost instruiți 83 de informatori, iar 21.000 de probe de scris au fost comparate. Băiatul a fost capturat în noaptea de 17/18 octombrie 1981, după ce zonele centrale din oraș au fost iluminate și securiștii au fost plasați în toate colțurile posibile.
Pentru Botoșani, Mugur Călinescu este și rămâne un simbol al libertății de gândire și exprimare, iar de comemorarea acestuia se îngrijește anual, din 2019, organizația Scut Botoșănean, sub patronajul platformei civice LIDER.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page