Diverse

Ce diferențe există între defibrilatoare și stimulatoare cardiace?

Bolile cardiovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, în țara noastră fiind, din păcate, în fruntea clasamentului. Statistic vorbind, la fiecare jumătate de oră un român moare din cauza afecțiunilor de inimă. 

În ultimele decenii, tehnologia a avansat destul de mult încât acum este posibilă supraviețuirea și după anumite incidente foarte grave, precum infarctul sau insuficiența cardiacă. De asemenea, tulburările de ritm pot fi ținute sub control sub atenta supraveghere a unui medic cardiolog, cu ajutorul dispozitivelor potrivite.

Află ce sunt defibrilatoarele și stimulatoarele cardiace, din ce sunt alcătuite, cum pot ajuta în cazul afecțiunilor cardiovasculare, ce tipuri există și care sunt principalele diferențe dintre acestea.

Funcții

Defibrilatoarele și stimulatoarele cardiace sunt două dispozitive indicate în tratarea tulburărilor de ritm cardiac, în funcție de tipul aritmiei pacientului. 

Defibrilatoarele ajută în cazul tahicardiei ventriculare și a fibrilației ventriculare, tulburări de ritm care duc la o accelerare severă a bătăilor inimii, în timp ce stimulatoarele se implantează pentru tratarea bradiaritmiilor și a diferitelor grade de bloc ale mușchiului inimii. 

Aceste dispozitive transmit șocuri electrice către inimă, determinând bătăi cardiace și ajustarea ritmului cardiac în funcție de nevoile organismului.

Alcătuire

Defibrilatorul este compus dintr-un generator de puls și una sau mai multe sonde. Generatorul conține, la rândul său, bateria și un computer mic care analizează ritmul inimii. Sondele transmit informații și impulsuri electrice către acest computer.

Stimulatorul este compus, de asemenea, dintr-un generator de puls și sonde. Acestea îndeplinesc aceleași funcții, însă diferența este că un stimulator mai prezintă și senzori care preiau informații despre activitatea fizică și adaptează dispozitivul la nivelul de efort depus.

Bateria unui defibrilator are o durată de viață cuprinsă între 5 și 7 ani, iar a unui stimulator ține în jur de 10 ani.

Tipuri de dispozitive

Există următoarele tipuri de stimulatoare cardiace și defibrilatoare:

  • Unicamerale, cu o singură sondă fixată în ventriculul drept;
  • Bicamerale, cu două sonde, fixate în atriul și ventriculul din partea dreaptă a inimii;
  • Biventriculare, cu două sau trei sonde, particularitatea fiind că ambele ventricule vor fi conectate la dispozitiv. Acesta se implantează în cazul insuficiențelor cardiace.

Diferența dintre cele două este faptul că stimulatoarele cardiace prezintă un sistem de litere care au rolul de a arăta tipul de stimulare pe care îl produc. Prima literă reprezintă cavitatea cardiacă pentru care se produce stimulare, adică V-ventricul, A-atriu sau D-dual. 

A doua literă reprezintă cavitatea pentru sensing – funcția care transmite stimulatorului informații despre activitatea spontană a inimii. A treia literă este modul în care stimulatorul răspunde la activitatea cardiacă, cum ar fi I pentru inhibare și T pentru triggering, adică declanșarea impulsurilor electrice.

Cea de-a patra literă arată capacitatea stimulatorului de adaptare a frecvenței cardiace în funcție de efortul fizic al pacientului și se notează cu R de la rate response sau rata de răspuns. Ultima literă corespunde unei funcții suplimentare, dacă aceasta există, de a defini activitatea antitahicardică a stimulatorului.

Ai grijă de inima ta și protejeaz-o printr-o alimentație corectă și un stil de viață sănătos și activ!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page