Politic

Cătălin Silegeanu: O nouă șansă pentru oamenii fără adăpost, un început pentru însănătoșirea socială

Străzile municipiului Botoșani devin casa tot mai multor oameni care, din diferite motive, pierd orice scop în viață. Este o realitate tristă cu care fiecare locuitor intră în contact, dar pe care cei mai mulți aleg să o ignore. Tragediile cerșetorilor înghețați de frig sau răpuși de boală sub cerul liber au produs reacții prea mărunte în sânul autorităților, care s-au preocupat superficial de această categorie abandonată la marginea societății.
Fie că recunoaștem sau nu, persoanele neîngrijite pe care le vedem cu mâna întinsă sau dormind pe ziare fac parte din comunitatea noastră. Sunt o problemă care necesită rezolvare printr-un efort canalizat și îndelung. Căutarea lor pe timpul nopților geroase și lăsarea lor la mila sorții în celelalte zile nu reprezintă o soluție nici pentru ei, nici pentru restul comunității. Cei care invocă anumite comportamente agresive sau necooperante, pentru a rămâne în continuare pasivi, trebuie să-și amintească de ce mușcă un câine lovit cu piciorul. Pentru că neputința și disprețul cu care sunt tratați le distrug apartenența socială și le-o înlocuiește cu instinctul de supraviețuire.
Acești oameni pot primi o nouă șansă din partea comunității, la schimbul căreia să întoarcă mai târziu binele făcut. În loc să lăsăm persoanele fără adăpost la voia întâmplării, le putem reabilita demnitatea, statutul de cetățeni, rolul în societate. Comunitatea va câștiga mai multă siguranță, ordine și sănătate publică, iar în cel mai fericit scenariu va câștiga forță de muncă și contribuabili. Este o propunere pe care o lansez publicului în calitate de candidat la Primăria municipiului Botoșani, o inițiativă pe care o susțin în calitate de membru al comunității.
În viziunea mea, gestionarea problemei oamenilor fără adăpost începe cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei și unitățile de cazare de care dispune aceasta. Autoritățile trebuie să coboare în mediul lor pentru a-i convinge să accepte ajutor, să înceapă o nouă viață. O masă caldă, consiliere psihologică, servicii și tratamente medicale, alfabetizare, formare profesională, toate acestea pot fi oferite în cadrul centrelor dedicate reabilitării sociale. În funcție de condiția fizică și aptitudinile fiecăruia dintre beneficiari, aceștia pot fi încadrați mai târziu în câmpul muncii, pentru a participa la economia locală.
Pentru demersurile pe care le propun există și linii de finanțare europeană pe care Primăria le poate accesa. Fondul Social European+ și Programul de Incluziune și Demnitate Socială sunt principalele oportunități care pot fi valorificate în beneficiul întregii comunități, dar mai ales în sprijinul celor respinși de societate.
Măsura pe care o propun poate schimba destine dramatice și poate revitaliza țesutul nostru social. Însă doar împreună putem face diferența.
Comunicat de presă

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page