Diverse

Cât costă să construiești o casă în acest an

Subiectul asta este mereu de actualitate si despre costul construirii unei case e mereu de adaugat cate ceva. Mai ales dupa ce ati vazut atatea proiecte de case frumoase prezentate aici. Da, in acest articol chiar o sa va spun cat costa sa construiesti o casa si am luat ca etalon o casa de 100 de mp suprafata construita.

Totusi, tin sa scot in evidenta faptul ca nimeni nu stie exact cat costa deoarece fiecare proiect de casa este unic in felul sau. La fel cum sunt si pretentiile oamenilor care isi construiesc o casa. De aceea este bine sa ii ascultati doar pe cei care si-au construit o casa, ma refer la beneficiari aici.

Sunt 3 directii unde se vor duce banii:

  • Acte
  • Materiale de constructii
  • Manopera

La acestea se mai adauga si un buget neprevazut de minim 20% din valoarea initiala a investitiei. Indiferent daca se construieste casa in regie proprie sau cu o firma de constructii.

Actele:

Mai este cineva care nu stie ca iti trebuie nervi de otel pentru a aduna actele necesare constructiei unei case? Pe langa nervi si bani iti trebuie si destul timp sa faci asta. O sa presupun ca timpul tau nu costa bani si ca ai deja terenul intravilan, pregatit pentru a se construi o casa pe el. Iata ce acte iti vor trebui si cam cat costa:

Pentru inceput trebuie sa soliciti de la primarie certificatul de urbanism. Acesta nu tine loc de autorizatie de constructie, doar iti spune ce acte trebuie sa mai aduci la primarie pentru a putea construi casa dar, totodata, iti explica si regulile zonei cu privire la constructia unui imobil. Pe baza acestor reguli ti se va elabora proiectul casei. Pretul pentru a obtine un certificat de urbanism pentru o casa de 100 mp este variabil dar este o suma mica, undeva pana in 50 de lei.

Dupa ce ai certificatul de urbanism te poti ocupa de proiectul casei. Practic, de la proiect pleaca totul, inclusiv costul cu materialele de constructii si manopera. Daca incerci sa trisezi inca din aceasta faza, alegand cel mai ieftin proiect, evident unul incomplet si facut pe genunchi, o sa castigi initial bani dar la finalul constructiei, cand vei trage linie, o sa afli ca de fapt ai pierdut si timp, si bani.

Un proiect pentru o casa de 100 mp suprafata construita, complet, costa in jur de 6000 lei. Acesta contine :

  1.  Proiect de autorizare (D.T.A.C. – Documentatie Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Construire)
  2. Proiect tehnic si detalii executie (PTh si DE) pentru structura de rezistenta, arhitectura si instalatii

Un proiect COMPLET iti spune o multime de chestii utile,  inclusiv detaliile de executie pentru proiectul de rezistanta alaturi de listele de cantitati pentru structura (fier, beton, zidarie, lemn, sapatura, umplutura, pietris, cofraj). Desigur, poti sa optezi pentru un proiect mai simplu si mai ieftin, bun doar pentru a obtine autorizatia de constructie, si sa il lasi pe mester sa se ocupe de restul. Dar oare este ok asa? De unde stii ca intra materialele alea? Sau de unde esti sigur ca nu iti incarca suprafetele pe care le vei deconta?

Dar treaba nu este asa de simpla pentru ca, inainte sa incepi constructia casei urmand proeictul care ti-a placut trebuie sa mai faci rost de cateva acte:

– Studiu geotehnic al terenului, pentru a stabili dacă solul este sigur și solid pentru construcție. Prețul acestuia este în jur de 1.000 de lei.

Urmeaza sa faci cadastrul și ridicarea topografică pentru a înregistra locuința în registre și pentru a se evita suprapunerile de proprietăți. Cadastrul se calculează prin raportarea la valoarea din act. Iar ridicarea topografică costă aproximativ 800 de lei.

Avizele și Acordurile de Amplasament. Aici totul depinde de zona unde vei construi. Se solicita o multime de acte. In principu ai nevoie de avize si acorduri de electricitate, gaze, alimentare cu apă și canalizare, salubritate etc. Pregateste si aici cateva sute de lei.

Ar mai fi multe de zis aici dar presupun ca functionarii si oamenii de care depinde intreg acest proces de construire a casei te vor indruma corespunzator.

Materialele de constructii. Aici preturile sunt cam la fel peste tot. Practic nu conteaza ce materiale folosesti ci mai degraba cate folosesti. Iti recomand sa fii atent la meseriasii care te fura, daca nu vrei ca sa bagi mai multe materiale in casa ta fata de vecinul care o are de 200 de mp. De asta e bine sa ai un proiect complet cu detalii de executie, inclusiv cu un necesar de materiale explicat foarte clar. Atunci nu te va mai pacali nimeni. Pentru o casa de 100 mp suprafata construita costul materialelor pentru a o duce la stadiul in care sa te poti muta este de 200000 lei, in varianta cea mai de baza si creste odata cu pretentiile fiecaruia in parte. Poti plati si dublu daca vrei o casa super eficienta energetic.

Manopera. Probabil ai auzit si tu tot felul de povesti cu meseriasii care cer bani intr-una. Si este atat de simplu sa nu platesti manopera aiurea, iti trebuie doar un proiect complet unde ai scris negru pe alb suprafetele. Doar trebuie sa negoziezi la mp manopera si vei sti sigur cat ai de platit. Pentru a construi o casa la cheie, o casa de 100 mp suprafata construita, o sa trebuiasca sa platesti in jur de 125000 lei. Acesta este pretul pietei. Daca gasesti mai ieftin, barvo tie. Dar ai grija sa nu dai de Dorel.

Concluzie finala. Suma necesara constructiei unei case de 100 mp  a depasit 300000 lei, adica 3 miliarde. Si nici nu am vorbit de mobila sau de electrocasnice. Chiar nu este de ras cand construiesti o casa. Trebuie sa o faci cu responsabilitate. Eu sper ca ai inteles ideea si ca esti constient ca la suma pe care ti-am spus- se mai adauga un 20 % in plus. Acel buget neprevazut de care aminteam la inceput. Daca te implici mai mult pe intreaga perioada a santierului este foarte posibil sa reduci acest buget neprevazut.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page