MeteoNATIONAL

Canicula topeşte România. Cea mai călduroasă lună iulie din ultimii 120 de ani

Un nou val de căldură lovește România. Este cod portocaliu de caniculă în jumătate de ţară

Meteorologii anunță mai multe zile de foc pentru România. Pentru astăzi a fost emis cod galben și cod portocaliu de caniculă. Luna iulie a acestui an se anunță a fi una din cele mai călduroase luni din ultimii 120 de ani.

Codul portocaliu de caniculă vizează zona Banatului, Crișana, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, acolo unde maximele se vor situa între 39-40 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi extrem de accentuat. Indicele temperatură-umezeală va depăși cu mult pragul critic de 80 de unități.

În celelalte zone de câmpie și podiș va fi cod galben de caniculă, iar maximele vor atinge 37 de grade Celsius. În această dimineață, la acestă oră, în țară, sunt temperaturi termice cuprinse între 13 și 26 de grade Celsius.

Cel mai rece este la Toplița, cel mai cald este la Constanța. Sunt 23 de grade Celsius la București și la Toplița, 24 de grade la Oradea, și Galați, 25 de grade la Drobeta Turnu Severin, 21 de grade la Sibiu și la Craiova și 20 de grade la Cluj Napoca.

Pentru a doua parte a zilei sunt anunțate și furtuni. Este vorba despre ploi torențiale și intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie în centrul, nordul și nord-vestul țării. Prin zonele respective se pot acumula în anumite momente, cantități însemnate de apă și izolat vor fi și căderi de grindină. Vor fi 37 de grade Celsius la Galați, 39 la Drobeta Turnu Severin, 38, Craiova, București și Timișoara, 36, la Oradea, 35, la Satu Mare și Sibiu, 34, la Suceava, 33, la Brașov și 32 de grade Celsius la Cluj Napoca și Miercurea Ciuc.

Mâine la amiază maximele ajung la 40 de grade, în jumătatea sudică a țării. Miercuri după amiază maximele vor fi cuprinse între 29 și 38 de grade Celsius.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button