Local

Botoșănenii se pot testa gratuit pentru depistarea osteoporozei în Ambulatoriul Spitalului Județean

Osteoporoza reprezintă o problemă de sănătate publică, susțin medicii de la Spitalul Județean „Mavromati”Botoșani. Peste 5000 de botoșăneni diagnosticați cu osteoporoză, iar numărul este în creștere.

Spitalul Județean a început să facă teste pentru depistarea osteoporozei, după ce s-a dotat cu un aparat de ultimă generație. Testele se fac cu bilet de trimitere sau cu internare de zi în Ambulatoriul spitalului de la medicul specialist.

Osteoporoza este o boală mută, silențioasă, asimptomatică. De cele mai multe ori pacientul află că are osteoporoză după ce se fracturează. Durerea apare după fractură și în cabinetul nostru primim multe paciente din cabinetele de ortopedie. După ce au avut o fractură sunt trimise pentru evaluare și constatăm că au osteoporoză severă. Scopul efectuării testului de osteoporoză este de a preveni fracturile. Este o investigație imagistică, care dureaza un sfert de oră”, a declarat medicul endocrinolog Ilinka Grozavu.

Doina Caba, managerul Spitalului Județean, a declarat că într-o primă etapă se vor programa șapte pacienți pe zi, iar dacă solicitările vor crește, se va face program pentru efectuarea acestor teste și după-amiază. Testele pentru depistarea osteoporozei sunt indicate pentru femeile de peste 50 de ani, dar și pentru bărbați cu vârstă mai înaintată.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page