Local

Bombă de aviaţie de 50 kilograme, găsită pe un teren agricol din județul Botoșani. A fost distrusă de pompieri – FOTO&VIDEO

O bombă de aviatie de 50 de kilograme exploziv, a fost găsită, în această această dimineață, pe un teren din localitatea Ripiceni. Cel mai probabil proiectilul a fost scos la suprafață în urma unor lucrări agricole.

La caz s-au deplasat pirotehnicienii din cadrul ISU Botoșani. Aceștia au constatat că bomba prezinta pericol pe timpul transportului și au luat decizia ca aceasta să fie distrusă la locul descoperirii.

Misiunea de distrugere a fost coordonată de colonel Ștefan Ușurelu, șeful al Serviciului Evacuare, Asanare Protehnică și CBRN din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă și inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel Dan Decebal Muraru.

Polițiștii și jandarmii s-au asigurat ca nu sunt persoane în zonă, iar un echipaj SMURD a supravegheat întreaga activitate.

Informare preventivă:

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page