Local

Bilanţul activităţilor desfăşurate de poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi în anul 2022

Joi, 09.02.2022, în prezenţa domnului chestor de poliţie Victor Ştefan IVAŞCU, inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi s-a desfăşurat şedinţa de “Evaluare a activităţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi pe anul 2022”.

În perioada analizată, personalul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a depus eforturi pentru îndeplinirea atribuţiilor conferite de legislaţia naţională în vigoare, atât în ceea ce priveşte optimizarea supravegherii şi controlului la frontieră, cât şi combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere.

 

REALIZĂRI ÎN DOMENIUL DE COMPETENȚĂ:

 

În scopul asigurării unui climat de siguranţă şi ordine publică în zona de competenţă şi în punctele de trecere a frontierei, precum şi al fluidizării traficului de călători şi marfă, conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontieră Iaşi a dispus, în anul 2022, următoarele măsuri:

  • asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere;
  • derularea unui control operativ şi civilizat, a fost suplimentat personalul care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi a numărului arterelor de control din punctele de frontieră, după caz;
  • promovarea şi asigurarea climatului de ordine şi disciplină, aplicarea consecventă a normelor deontologice specifice instituţiei, în scopul respectării drepturilor şi libertăţilor legale ale cetăţenilor, pentru prevenirea oricăror acte de abuz sau corupţie;
  • menţinerea în stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicaţii şi informatică, pregătirea personalului din subordine în vederea asigurării intervenţiei rapide în zona de competenţă, pentru rezolvarea situaţiilor deosebite şi fluidizarea fluxului la nivelul structurilor subordonate.

 

Începând cu data de 24 februarie 2022, data declanșării conflictului armat pe teritoriul Ucrainei, la nivelul I.T.P.F. Iași au fost dispuse măsuri pe linia organizării, planificării și  executării activităților și misiunilor specifice, având drept scop unitar, asigurarea capabilității operaționale ale structurilor din subordine, de întărire a dispozitivelor de supravehere a frontierei de stat, cu predilecție pe segmentul de frontieră cu Ucraina, în zonele de competență ale S.P.F. Dorhoi și S.P.F. Darabani și de efectuare la capacitate maximă a verificărilor la frontiere în P.T.F.-urile din subordine pentru gestionarea fluxului de refugiați originari din Ucraina.

Începând cu data de 26 februarie 2022 s-a procedat  la trecerea în regim  permanent de lucru la nivelul P.T.F. Rădăuți-Prut (anterior era deschis numai în intervalul 08.00-20.00).

La nivel structural, s-a evidențiat importanța managementului eficient al frontierelor, dar și a provocărilor la adresa securității regionale, în contextul războiului din Ucraina, aspectele privind securitatea și gestionarea frontierelor, limitele modelelor tradiționale de organizare și ale procedurilor standard de operare în timpul unor crize multiple care se suprapun, precum și nevoile pentru a face față crizelor simultane, combaterea grupurilor transnaționale de crimă organizată, amenințările hibride și manifestările reale de dezinformare, revoltele și atacurile cibernetice.

În proximitatea punctelor de frontieră a fost facilitată şi asigurată prezenţa reprezentanţilor societății civile, organizaţiilor şi asociaţiilor  umanitare,  poliţiştilor de frontieră care au ajutat direct cetățenii ucraineni fără sprijin, prin găsirea de locuri de cazare, asigurare de transport sau pachete cu hrană şi obiecte de primă necesitate.

La nivelul fiecărui județ, factorii implicați în gestionarea fluxului de cetățeni ucrainieni, structurile de securitate, siguranță și ordine publică, cu sprijinul structurilor naționale, autorităţilor publice locale  şi  organizaţiilor umanitare s-au mobilizat luând măsurile care s-au impus pentru siguranța cetăţenilor români și pentru sprijinul cetățenilor refugiaţi ucraineni.

 

Valori de trafic

În anul 2022, prin punctele de trecere a frontierei din zona de competenţă a I.T.P.F. Iaşi au tranzitat frontiera aproximativ 9.200.000 de persoane, cetăţeni UE şi non-UE, atât pe sensul de ieşire, cât şi pe sensul de intrare, precum şi peste 2.800.000 de  mijloace de transport. Evoluţia traficului de persoane prin P.T.F. la nivel I.T.P.F. Iaşi a înregistrat o creştere procentuală cu 77%, iar a traficului mijloacelor a înregistrat o creştere procentuală cu 54%, urmare a situaţiei socio-economice zonale şi a conflictului armat declanșat la data de 24.02.2022 pe teritoriul Ucrainei.

 

Fapte ilegale constatate la frontieră

În perioada analizată au fost înregistrate peste 1.200 de evenimente, fiind implicate aproximativ 1.500 de persoane. Totodată, poliţiştii de frontieră ieşeni au constatat 1.639 de infracțiuni și au aplicat 2.376  de sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor fiind de aproximativ 1.187.000 de lei.

 

Combaterea migraţiei ilegale

În anul 2022, au fost înregistrate 203 cazuri în domeniul migraţiei ilegale, fiind depistate în total 332 de persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera. În toate cazurile s-au întocmit lucrări penale, respectiv s-a colaborat cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, în vederea punerii în aplicare a Acordurilor de readmisie.

În supravegherea frontierei de stat, la „frontiera verde”, au fost înregistrate 175 cazuri în care au fost implicate 297 de persoane identificate ( Afganistan, Uzbekistan,  Turcia,  Rusia, Republica Moldova,Turkmenistan, Ucraina), comparativ cu anul 2021, când au fost înregistrate 17 cazuri în care au fost implicate 34 de persoane identificate (Iran, Afganistan, India, Serbia,  Ucraina,  Siria, Turcia, Republica Moldova).

La nivelul P.T.F.-urilor din subordinea I.T.P.F. Iaşi, au fost înregistrate 28 cazuri în care au fost implicate 35 de persoane (Republica Moldova, Turcia, Ucraina, Azerbaidjan, Armenia, Palestina și Siria), comparativ cu anul 2021 când au fost înregistrate 10 cazuri în care au fost implicate 11 persoane ( R. Moldova, Ucraina, Siria și Turcia), folosind diferite metode precum: utilizarea de documente de călătorie false/falsificate sau cu documente valabile aparţinând altor persoane, prin metoda substituirii de persoană, eludarea controlului trecerii frontierei de stat.

 

         Fraudă documentară 

În anul 2022, la nivelul structurilor din cadrul I.T.P.F. Iaşi (în P.T.F.-uri la controlul trecerii frontierei de stat, cât şi la supravegherea frontierei de stat, ca urmare a misiunilor executate pe comunicaţii), a fost înregistrat un număr total de 271 de cazuri în care au fost implicate 273 de persoane (R.Moldova, România, Ucraina, Turcia, Letonia,  Rusia,  Siria,  Turkmenistan,  Uzbekistan, Germania, Georgia, Franța, Egipt, Azerbaidjan, Bulgaria, Irak, Yemen și Vietnam), fiind descoperite 297 documente false/falsificate.

 

Prevenirea şi combaterea traficul ilegal cu auto furate

În perioada analizată au fost descoperite 35 de  autovehicule furate (30 în P.T.F. şi 5 pe comunicaţii). Cele mai multe autovehicule furate au fost depistate la controlul de frontieră în P.T.F. Albița (22).

Din documentarea asupra cazuisticii înregistrate, au rezultat următoarele concluzii:

– State de provenienţă: predomină Italia, Germania, Franţa;

-Tipuri de autoturisme: autoturisme de lux şi vehicule de transport marfă/persoane;

 

Contrabanda și infracțiunile conexe

Combaterea evaziunii fiscale, ca formă de manifestare a infracţionalităţii transfrontaliere a constituit una dintre direcţiile principale de acţiune a structurilor operative din cadrul I.T.P.F. Iaşi.

În anul 2022, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au constatat 307 infracțiuni de contrabandă şi au reţinut în vederea confiscării peste 195.705 de pachete ţigări de contrabandă. De asemenea, în urma activităţilor specifice au fost descoperite două fabrici clandestine de ţigarete, una pe raza judeţului Neamţ, cea de a doua pe raza judeţului Iaşi.

 

În supravegherea frontierei de stat la „frontiera verde”:

În anul 2022, la nivelul S.P.F.-urilor din cadrul I.T.P.F. Iaşi, în supravegherea frontierei la „frontiera verde” şi pe comunicaţii, au fost înregistrate 53 cazuri de contrabandă cu ţigări şi asimilate infracţiunii de contrabandă.

 

În P.T.F. – verificări la frontiere:

În perioada analizată, la nivelul P.T.F.-urilor din subordine au fost înregistrate 22 de cazuri de contrabandă în care au fost implicate 22 de persoane (4 România, 3 Rep. Moldova, 10 cu dublă cetăţenie România şi R.Moldova și 5 Ucraina), care aveau ascunse şi nedeclarate diferite sume de bani peste plafonul admis, mai multe bunuri precum și substanțe stupefiante, armament și muniţie, în cauze fiind întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

 

 

Cazuri semnificative:

– În data de 27.01.2022, în P.T.F. Sculeni/I.T.P.F. Iași s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetăţean turc, conducând un autoturism înmatriculat în Bulgaria. Echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali, a descoperit, ascunsă și nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în roata de rezervă, în portiere şi în bordul autoturismului, cantitatea de 27,8 kg de şiraguri de mărgele de culoare galben-maroniu, transparente, presupuse  a fi din chihlimbar. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reținerii bunurilor, în vederea confiscării şi expertizării acestora pentru a se stabili autenticitatea și valoarea lor. Totodată, şoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei.

 

– În data de 21.12.2022 , în P.T.F.Albiţa/I.T.P.F.Iaşi s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetăţean cu dublă cetăţenie româno-moldoveană, conducând un autoturism înmatriculat în România. Echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali, a descoperit, într-o cutie aflată în portbagajul autoturismului, un număr de 271 bucăţi cartuşe de vânătoare diferite calibre. Persoanei i s-a întocmit lucrare penală privind săvârşirea infracţiunilor de „nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor”, faptă prevăzută şi sancţionată  de art. 342, alin. 1, C.P. şi „contrabandă calificată”, art. 271 din Legea nr. 86/2006, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi cu propunerile legale. Muniţia a fost preluată de Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.

 

– În data de 28.04.2022, la P.T.F. Albiţa / I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetăţean cu dublă cetăţenie româno-moldoveană, ca pasager într-un autocar înmatriculat în R.Moldova. Echipa comună formată din lucratori din cadrul S.P.F. Huşi, S.T.P.F. Vaslui şi Biroul Vamal, au descoperit ascunse şi nedeclarate, în bagajele transportate în cala autocarului, cantitatea de 37.980 ţigari, în valoare de 49.379 lei. În cauză s-a întocmit lucrare penală privind săvârşirea infracţiunii de „introducerea în sau scoaterea din ţară prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei în cazul produselor supuse accizelor şi mai mare de 40.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270, alin. 2, lit. a din Legea nr. 86/2006.

 

  • Comunicat DIICOT – La datele de 12.07.2022 și 14.07.2022, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, ITPF Iași și ITPF Sighetu Marmaţiei, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de combatere a macro-criminalităţii economico-financiare, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Târgu Mureș și Iași,au efectuat 20 percheziții domiciliare pe raza județelor Ilfov, Iași, Suceava, Botoșani și Bistrița Năsăud în vederea destructurării unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de producerea de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, contrabandă în modalitatea înstrăinării sub orice formă a mărfurilor aflate în tranzit vamal și trafic de droguri de risc.

În cauză, s-a reținut că, în cursul anului 2020, pe teritoriul României s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat, compus din cetățeni români și ucraineni, specializat în activități de producere clandestină de țigarete. În acest scop, membrii grupului au înființat pe raza județului Iași o fabrică de producere de țigarete, sub diferite mărci de producător bine cotate, dotată cu o linie de producție foarte performantă și cu un nivel ridicat de calitate a țigaretelor rezultate.

Tutunul necesar prelucrării și producerii țigaretelor contrafăcute era introdus în țară de către membrii grupului sub aparența realizării unor activităţi de tranzit, având ca destinație finală beneficiari din Ucraina. În realitate, tutunul era transportat și depozitat în incinta fabricii clandestine din județul Iași, iar tranzitul mărfii era ulterior închis fictiv.

În procesul de realizare a țigaretelor contrafăcute, membrii grupării aduceau în România grupuri de cetățeni ucraineni, care erau cazați în incinta fabricii clandestine, iar după finalizarea procesului de producție aceștia se întorceau în Ucraina.

Cantitățile de țigări astfel contrafăcute erau ambalate și comercializate en-gros către diferiți clienți ai grupării.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate în cauză au fost identificate mai multe linii de producere clandestine de țigarete, cantitatea de 1,5 tone de tutun pregătit pentru prelucrare, 2.319.000 de țigarete, fără timbru fiscal de acciză, 10.000 de țigarete vrac, 227 de cutii conținând blanchete (cartoane), 2 cutii cu pulbere de tutun, rezultată din procesul de producție, 123 de bucăți carton din interiorul pachetului, 359 de role hârtie și 364 de bucăți folie transparentă de 12 cm.

În cursul zilei de 12.07.2022 a fost indisponibilizat un autocamion în care erau transportate țigări contrafăcute, încărcate de la fabrica clandestină din județul Iași, disimulate prin metoda capac, ocazie cu care au fost depistate 480 baxuri a câte 80 cartușe fiecare bax, totalizând astfel un număr de 384.000 pachete țigări, reprezentând 7.680.000 țigarete.

De asemenea, a rezultat că unii dintre membrii grupului infracțional organizat și-au extins activitatea infracțională pe linia traficului de droguri de risc, la una dintre perchezițiile domiciliare fiind depistată cantitatea de 7.5 kg de canabis destinat comercializării.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Structura Centrală au fot conduse, în vederea audierii, un număr de 13 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de combatere a macro-criminalităţii economico-financiare, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Târgu Mureș și Iași și polițiștilor de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, ITPF Iași și ITPF Sighetu Marmaţiei, Autoritatea Vamală Română și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei “Vlad Țepeș”.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

  • Comunicat DIICOT – La data de 02.09.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciului Teritorial Iași au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic international de droguri de mare risc și trafic intern de droguri de mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, la data de 02.09.2022, inculpatul a introdus în România cantitatea de aproximativ 150 grame de cocaină.

Acesta a procurat drogurile din Italia în vederea comercializării pe raza județului Iași și a fost depistat cu un autoturism, pe raza localității Lețcani din județul Iași, de către poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, împreună cu poliţişti ai IPJ Iaşi – Secţia 8 Poliţie Rurală Leţcani, iar în urma controlului efectuat asupra bagajului a fost descoperită cantitatea de cocaină menționată anterior.

– În perioada 05-06.04.2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Direcției de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere (DPCMIIT) a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) și din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași, sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași, au efectuat un număr de trei percheziții domiciliare, pe raza județelor Neamț și Botoșani. Acțiunea s-a desfășurat în vederea destructurării unui grup infracțional organizat specializat în  producerea de bunuri accizabile în afara antrepozitului fiscal autorizat și deținerea în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării peste limita prevăzută de dispozițiile legale, folosirea unei embleme și a unui ambalaj de natură să producă confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant, precum și producerea, depozitarea unor mărfuri purtând mărcile folosite legitim de alt comerciant, în scopul de a induce în eroare pe ceilalți comercianți și pe beneficiari și contrafacerea unei mărci.

În cauză s-a reținut faptul că, zece persoane au constituit un grup infracțional organizat având ca scop producerea, în mod clandestin, în afara antrepozitului fiscal a unor țigarete contrafăcute. În acest scop, suspecții au achiziționat, în cursul anului 2021, o fabrică de țigarete pe care au instalat-o într-o hală dintr-un fost complex zootehnic, situată pe raza localității Humulești, județul Neamț.

De asemenea, aceștia au achiziționat cantitatea de circa 20.000 de kilograme de tutun mărunțit, o cantitate mare de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foițe din folie de plastic, foițe de hârtie și filtre cu intenția de a fabrica 1.000.000 pachete de țigarete, fără a deține autorizație în acest sens. Aceste pachete de țigarete puteau fi vândute pe piața neagră, la prima mână, cu suma totală de 2.000.000 de euro. Pentru a asigura conspirativitatea locației în care era amplasată fabrica, aceasta era monitorizată de membrii grupării. De asemenea, pentru a nu putea fi descoperită cu ajutorul unor camere care funcționează pe principiul termoviziunii membrii grupării au placat clădirea cu polistiren.

Cu ocazia percheziției domiciliare desfășurată în hala din localitatea Humulești, jud. Neamț a fost identificată fabrica clandestină de producere și ambalare de țigarete contrafăcute, precum şi numeroase pachete de ţigări, importante tutun vrac, o linie de tocat, fermentat, mărunțit și uscat tutun, materiale și materii prime folosite în procesul de producție, asamblare și ambalare a țigaretelor.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de șase persoane.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău, IJJ Neamț, IJJ Iași, și al lucrătorilor din cadrul Direcției de Operațiuni Speciale – BOS Bacău, Iași și Suceava.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page