ECONOMIC

Benzina şi motorina, o nouă scumpire

Prețul carburanților în România, 10 aprilie 2024. Veşti proaste pentru şoferi: benzina şi motorina s-au scumpit miercuri, după câteva zile de stagnare.

Cea mai ieftină benzină standard costă miercuri 7,24 lei litrul, faţă de 7,20 lei litrul cât era marţi, şi se găseşte la mai multe staţii Petrom şi Lukoil din Bucureşti.

 

La restul stațiilor din Capitală, benzina standard se găsește la prețuri între 7,25 şi 7,40 lei, de asemenea, în creştere.

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,75 lei la 8,05 lei, tot în creştere.

Prețul minim pentru motorină standard, în București, este de 7,47 lei litrul, comparativ cu 7,43 lei litrul cât era marţi, și se găsește la o stație Socar din București, Str. Vasile Lascăr, nr. 141A.

Preţul maxim ajunge la 7,60 lei litrul, mai scump faţă de sfârşitul săptămânii trecute.

 

Prețul pentru motorină premium este între 7,84 lei litrul şi 8,11 lei, în creştere faţă de zilele precedente.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

 

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page