Diverse

Avantajele și dezavantajele consumului de carne de miel

Creștinii din întreaga lume se pregătesc de sărbătorirea Paștelui. La masă, consumă în afară de ouă și pască și preparate din carne de miel (drob, ciorbă, stufat și friptură). Cât de sănătoase sunt afli din cele ce urmează!

S-a tot scris despre carnea roșie că nu e indicat s-o consumi prea des, dar să vedem ce spun nutriționiștii despre carnea de miel!

Hrănește țesuturile musculare

Este bogată în proteine de calitate, minerale și vitamine și nu în ultimul rând în aminoacizi esențiali de care are nevoie organismul pentru a crește și a se menține sănătos. Din acest motiv, carnea de miel, și nu numai, este benefică pentru cei care merg la sală, dar și pentru sportivii care se recuperează sau pentru pacienții care au suferit o operație.

În funcție de anumiți factori (vârstă, hrană, sex) carnea de miel conține cantități variate de grăsimi, saturate și monosaturate. Seul de miel are un nivel mai ridicat de grăsime decât cel de la porc și vacă, astfel că nu este indicat să mănânci o cantitate mare de carne de miel din cauza grăsimilor saturate care cresc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Totuși, cele de la miel nu sunt la fel de periculoase ca acelea provenite de la alimentele procesate, având și câteva atuuri, cum ar fi acidul linoleic conjugat, găsit în cantități mari în carnea de miel. Cu ajutorul său, organismul reușește să reducă  din țesutul adipos. Suplimentele de acid linoleic conjugat în cantități mari pot avea efecte adverse.

Bine de știut!

Carnea de miel are în conținutul ei numeroase vitamine și minerale, fiind o sursă bogată în special de vitamina B12, fier și zinc. Vitamina B12 este importantă pentru formarea sângelui și pentru funcționarea optimă a creierului. Fără ea corpul se poate îmbolnăvi de tulburări neurologice și de anemie. Zincul previne osteoporoza. De asemenea, acest tip de carne mai conține seleniu, fosfor și sodiu, dar și creatinină, taurină. În ceea ce privește seleniul acesta luptă împotriva radicalilor liberi, ajutând contra îmbătrânirii premature.

Previne anemia

Datorită faptului că are o cantitate foarte mare de fier, carnea de miel vine în ajutorul persoanelor care au deficit de acest mineral.  Alt avantaj al consumului de carne de miel este că îmbunătățește vederea.

Dezavantajele consumului acestui aliment

Constipația

Faptul că nu are în structura sa multe fibre poate duce la apariția constipației. Așadar, trebuie servită cu legume și nu cu leguminoase, precum cartoful. Acesta nu este indicat în această combinație, fiindcă îngreunează digerarea hranei.

Guta și cancerul de colon

Acest aliment, consumat în cantități mari, nu face decât să elibereze toxine în corp. În acest mod, va crea un mediu util în producerea și dezvoltatea unor boli grave, cancerul și gura. Chiar dacă ți se pare extrem de gustoasă această carne, află că dacă o mănânci regulat se poate declanșa obezitatea.

Crește nivelul de colesterol de tip LDL

Seul de miel conține grăsimi dăunătoare, cunoscute sub denumirea de grăsimi trans despre care specialiștii spun că sunt cele mai periculoase. Acestea scad colesterolul bun și îl cresc pe cel rău (LDL).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page