Localsocial

Astăzi a fost inaugurat un centru de tranzit și consiliere pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție al DGASPC Botoșani – FOTO&VIDEO

Un centru de tranzit și consiliere pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție a fost inaugurat, miercuri, de reprezentanții instituțiilor care au implementat acest proiect unicat în județul Botoșani: Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASP), Consiliul Județean (CJ), Fundația „Hope and Homes for Children” România și Kaufland.

Situat pe strada Nicolae Iorga nr. 33, centrul va oferi cazare pe o perioadă cuprinsă între 6 și 24 de luni tinerilor aflați în căutarea unui cămin, rezolvând astfel problema critică a locuirii. Instituția va asista astfel persoanele vulnerabile în ceea ce privește integrarea socială, formarea profesională și accesul pe piața muncii.

Potrivit directorului DGASPC Botoșani, Doina Nacu, centrul a fost proiectat pentru opt tineri care au măsura de protecție, dar învață sa trăiască singuri.

„La 18 ani, se văd nevoiți să-și continue studiile sau să-și identifice un loc de muncă, fără a avea un sprijin prea mare din partea noastră. Mulți dintre ei vor să plece direct din sistem în străinătate, ei având posibilitatea și în centrele noastre să rămână pentru o perioadă de încă doi ani. Este util. Copilul stă singur, învață să se organizeze singur, beneficiază și de programele noastre de consiliere. Centrul a fost proiectat pentru opt tineri. Este nevoie de această perioadă pentru tinerii care ies din sistemul de plasament, din sub îngrijirea statului sau caselor familiale. Este nevoie de adaptare pentru că fiecare dintre noi la 18 ani aveam nevoie de un sfat, un zâmbet cald, un sprijin, un cuvânt de încurajare și toate aceste lucruri se întâmpla aici”, a declarat Doina Nacu.

„Noi, Consiliul Județean, mereu am fost alături, am tratat cu maximă seriozitate, am finanțat ori de câte ori a fost nevoie tot ce înseamnă protecția socială. Am fost alături de persoanele vulnerabile. Sper ca acest centru să fie un loc unde tinerii vor avea răgazul sa gândească, sa-și aleagă un drum cât mai bun în viață”, a afirmat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani.

Datele centralizate de DGASPC arată că, până la data de 1 iulie a.c., 65 de tineri din județul Botoșani au părăsit sistemul de protecție, majoritatea căutând un loc de muncă în străinătate.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page