Diverse

Ai aflat care este legislaţia privind cârligul de remorcare?

Fie că intenționezi să tractezi o rulotă pentru vacanța anuală de vară sau poate ai nevoie să tractezi o remorcă plină cu unelte pentru muncă, este important să înțelegi ce îți dă dreptul să conduci o mașina prin legile care guvernează remorcarea în România.

Dacă intenționezi să atașezi orice formă de remorcă mică, rulotă, cutii portbagaj cu prindere pe cârligul de remorcare sau chiar o barcă în spatele vehiculului tău, atunci trebuie să știi legislația înainte de a porni la drum. 

Află în continuare care sunt cele mai importante reguli, învățând cum să conduci în siguranță atunci când ai cuplat orice atașament prin cârligul de remorcare:

Pentru început, ai nevoie de un permis de conducere pentru a tracta orice tip de remorcă, iar cu un permis de categoria B pentru un ansamblul de vehicule masa totală maximă autorizată – adică masa autovehiculul însumată cu cea a atașamentului – nu trebuie să depăşească 4.250 kg şi să nu aibă un număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, mai mare de 8.

Bineînțeles, pentru categoria de permis BE, masa totală maximă autorizată pentru un ansamblu de vehicule este mult mai mare. 

În Regulamentul privind circulaţia pe drumurile publice, “Un autovehicul poate tracta pe drumul public o singură remorcă. Se exceptează tractorul rutier care poate tracta două remorci, precum şi autovehiculele amenajate pentru formarea unui autotren de transport persoane în localităţile turistice, cu condiţia ca acesta să nu fie mai lung de 25 m şi să nu circule cu viteză mai mare de 25 km/h”.

Deja înțelegem că nu poți tracta mai mult de o remorcă cu un permis de categoria B și că pentru aceasta există o limitare de viteză și de lungime.

De asemenea, cârligul de remorcare trebuie să fie o piesă omologată și, neapărat, să te asiguri că achiziționezi această piesă de la furnizori de încredere.

Ai grijă când tractezi o remorcă sau o rulotă! Ai nevoie de mai multe cunoștințe și pricepere decât pentru a conduce o mașină în mod obișnuit. Pe lângă faptul că poți obține o amendă și puncte pentru remorcare ilegală, este important să știi să montezi și să asiguri orice atașament de mașină. Poți afla mai multe detalii despre legislația pentru cârligul de remorcare de pe blogul Autogedal.ro, unde, de asemenea, poți găsi și diferite cutii pentru portbagaj auto cu prindere pe cârligul de remorcare.

Conducerea cu o remorcă necesită practică. Tine minte să observi cu atenție tendința remorcii de a se „decupa” la colțuri și la curbe și ia în considerare distanțe mai mari pentru frânare, depășire și aderare la un flux de trafic.

Totodată, la mers în marșarier, este recomandabil ca cineva din afara vehiculului să-ți dea indicații. Evită schimbările bruște ale benzii și schimbările de direcție, astfel încât să poți reacționa la schimbările în trafic sau în condiții dificile ale drumului sau ale vremii. 

Este important să cunoști faptul că nu este permisă staţionarea pe partea carosabilă, în timpul nopţii, a tractoarelor, a remorcilor și a maşinilor şi utilajelor autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole sau forestiere, a vehiculelor cu tracţiune animală ori a celor trase sau împinse cu mâna.

În concluzie, este important atât să cunoști legislația în vigoare privind circulația și staționarea pe drumurile publice, precum este necesar să alegi un cârlig pentru remorcare omologat.

Sursa Foto: Pexels.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page