Local

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani sărbătorește în fiecare an, pe 22 mai, Ziua Internațională a Diversității Biologice

„Suntem parte a soluției #Pentru Natură” este tema anului 2021, menită să sublinieze importanța de a lucra împreună la toate nivelurile pentru a construi un viitor al vieții în armonie cu natura.

Sărbătoarea acestei zile înseamnă să respectăm moștenirea naturală a Pământului, pe cât de neexplorat, pe atât de amenințat și pus la încercare, prin schimbările climatice, invazia speciilor „străine”, pierderea habitatelor datorate defrișărilor și consumului nesustenabil.

Biodiversitatea este răspunsul la mai multe provocări de dezvoltare durabilă. De la soluții bazate pe natură, la climă, probleme de sănătate, alimente și securitatea apei și mijloacele de trai durabile, biodiversitatea este fundamentul pe care ne putem reconstrui mai bine.  Pierderea biodiversităţii reprezintă cea mai gravă ameninţare la adresa mediului la scară mondială, alături de schimbările climatice şi atrage după sine pierderi substanţiale la nivelul economiei şi a calităţii vieţii.

Pentru protejarea naturii și pentru menținerea unor bogății naturale pe termen lung s-au desemnat arii naturale protejate. În județul Botoșani  există un număr de 27 arii naturale protejate de interes județean, național și comunitar care adăpostesc numeroase specii de floră și faună protejate, precum și habitate naturale de interes național și comunitar. Sunt protejate specii de plante, cum ar fi: papucul doamnei, tisa, arinul, scumpia, o varietate de iris, specii de faună, cum ar fi: mamifere-popândăul, vidra, amfibieni– buhaiul de baltă cu burta roșie, buhai de baltă cu burta galbenă, triton cu creastă, reptile-broasca țestoasa europeană de baltă și păsări: rața pitică, gâsca de vară, stârc roșu, rața cu cap castaniu, rață roșie, chirighiţa cu obraz alb, erete de stuf, cristel de câmp, lebăda de vară, egretă mică, stârc pitic, sfrâncioc roșiatic, lopătar, nagâț.

Biodiversitatea interacționează cu mediul fizic pentru a crea ecosistemele care vin în sprijinul organismelor vii, din rândul cărora facem parte și noi. Nu putem supraviețui fără mediul natural, însă, de prea multe ori, considerăm că este ceva ce ni se cuvine de la sine, uitând adesea să apreciem natura.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page