Educatie

Activități dedicate Zilei Internaționale a Profesorilor de Franceză, la Școala Gimnazială ”Grigore Antipa” din Botoșani – FOTO

Școala Gimnazială ”Grigore Antipa” din Botoșani a organizat numeroase activități de sărbătorire a limbii franceze în fiecare an, de Ziua Limbilor Străine (25 septembrie) sau de Ziua Francofoniei (20 martie). În anul 2019, elevii și-au sărbătorit și profesorii de franceză printr-un spectacol în holul școlii și un flashmob cu mesajul : ”Să vedem aspectele bune ale lumii !” ca în melodia ”La vie du bon côté” a lui Keen

Keen’V.

Filonul francofon și tradiția spectacolelor în limba franceză sunt puternice în școala noastră, ca urmare a nenumăratelor proiecte europene la care am participat iar elevii sunt entuziaști și-și arată întotdeauna prin gesturi simple, afecțiunea față de profesori, bucuria de a învăța, de a participa la activități și recunoștința  lor.

Anul acesta, Federația Internațională a Profesorilor de Franceză și Asociația Română a Profesorilor Francofoni și-au propus să aducă un omagiu profesorilor de franceză și muncii lor tenace de la catedră, sau de la calculator, încurajându-i să vadă, cu încredere și speranță, dincolo de pandemie : ”Covid 19. Et après ?”.

În octombrie, Alianța Franceză din Chișinău și Asociația Profesorilor de Franceză din Moldova au lansat o invitație de participare la a 22-a ediție a Festivalului-concurs online ”Poezia – perlă a gândirii”, organizat pe categorii de vârstă și secțiuni :  recitare/interpretare și creație. Dacă la interpretare poezia era la alegerea elevului, la categoria creație, poezia trebuia să fie un omagiu adus profesorului de la clasă, pe tema : ”Professeur – c’est un métier noble”.

7 elevi talentați din școala noastră au acceptat această provocare, au dedicat o parte din timpul lor liber pentru selectarea și învățarea unei poezii în limba franceză sau pentru exersarea minții în combinarea măiastră a versurilor, a silabelor și a rimelor. Rezultatul este meritoriu : toți copiii au primit cele mai frumoase premii.

David-Andrei Mănucă, din clasa a VI-a C, i-a impresionat pe membrii juriului cu imaginația și creativitatea sa, cu pronunția și cu dezinvoltura sa și a obținut Marele Premiu, pentru creația sa, ”Merci, professeur !” Tot el a primit și Marele Premiu al festivalului, pentru interpretarea poeziei ”La lecture”. La aceeași categorie, colega sa de clasă, Franț-Rusu Denisa a primit premiul I pentru poezia ”Ma professeure”. Amândoi sunt debutanți la limba franceză !

La categoria interpretare, pe lângă Marele Premiu al festivalului, elevii noștri au fost recompensați cu 4 premii I și un premiu II.

În acordurile vii ale unei șansonete franțuzești, Măriuca Stan-Muraru, din clasa a V-a C, a recitat poezia ”La Tour Eiffel” de Maurice Carême. De menționat este și faptul că este laureată a Festivalului-concurs al cântecului în diferite limbi ale lumii, cu genericul ”Unitate prin diversitate”, dedicat ”Zilei Europene a limbilor străine” din 25 septembrie 2021 de la Chișinău, obținând un meritoriu premiu I cu melodia ”Maman me dit”. Premiul I au primit și 2 eleve din clasa a VII-a B, Ioana – Irina Acsinte și Theodora Vasiliu, care, împreună cu colega lor, Elena Giurgiu, (premiul al II-lea), au făcut parte din grupul vocal ”Les Francofilles” și s-au remarcat la Concursul interjudețean ”Noël dans le monde francophone” din decembrie 2019 de la Craiova, obținând premiul special ARPF la interpretare de cântece în limba franceză, grup vocal. La același concurs din 2019, Theodora Vasiliu a primit premiul al III-lea la secțiunea creație literară în limba franceză – proză.

Premiul I a primit și  Ciprian Ciobanașu din clasa a VIII-a C, care, la ediția a IX-a din 2019 a Festivalului Francofon regional de artă teatrală ”Paroles et théâtre” de la Botoșani, obținea premiul al II-lea la secțiunea recitare artistică, nivel gimnazial.

Împreună, au format o echipă de top și au reprezentat cu cinste școala românească botoșăneană. Toți sunt niște copii minunați, foarte talentați, care iubesc limba franceză, s-au implicat cu inima și cu mintea, au învățat poezii lungi pe de rost, au repetat până la extenuare, au pus suflet în interpretarea lor și au reușit! Sunt foarte mândră de elevii mei și am încredere în viitorul lor minunat !

 

Prof. Barbacaru Mihaela-Dorina

Școala Gimnazială ”Grigore Antipa” Botoșani

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page