Meteo

Cum va fi vremea în următoarele zile

Până la sosirea definitivă a primăverii din punct de vedere meteorologic, o ultimă pătrundere de aer arctic va fi în desfășurare în aceste zile, aerul rece urmând să se mențină deasupra țării noastre și în cea mai mare parte a săptămânii viitoare. Un foarte bine consolidat anticiclon groenlandez împreună cu o depresiune atmosferică situată în nordul Peninsulei Scandinave vor contribui la o advecție de aer polar-oceanic dinspre nord-vestul către sud-vestul Europei, România urmând să se afle în zona abaterilor termice negative cele mai semnificative.

Vor cădea și precipitații în cea mai mare parte a țării, predominant ploi în sudul României, în timp ce în regiunile intracarpatice vor fi și lapovițe și ninsori, îndeosebi la altitudini mai mari de 800 de metri. La munte va ninge și se va depune un nou strat de zăpadă, în special la altitudini mai mari de 1500 de metri. Cantitățile de apă vor ajunge pe întreg parcursul intervalului local până spre 15-20 de mm la munte și în sudul extrem, iar izolat se vor strânge până la 30-40 de mm de apă.

Marti cerul va fi variabil spre mai mult noros in toate regiunile, iar in sud-est si in nord-vest local vor cadea precipitatii sub forma de ploaie, in general slabe din punct de vedere cantitativ. Vantul va sufla moderat la munte si in Banat si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre 9 si 14 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, 12-17 grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate in Baragan) si 9-14 grade in nordul Moldovei.

Miercuri vremea se va raci indeosebi in regiunile intracarpatice, unde vor cadea precipitatii sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare pe spatii relativ extinse. In nordul Carpatilor Orientali izolat se vor acumula cantitati ceva mai importante de apa, de pana la 20-25 de mm. Si in celelalte zone ale Romaniei isi vor face aparitia precipitatiile, insa acestea vor fi mai ales sub forma de ploaie. Vantul va sufla tare in sud-vestul Olteniei si in Carpatii de Curbura (cu rafale de pana la 60-80 de km/h) si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 2 si 7 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 7-12 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 9-14 grade in Muntenia si Dobrogea si 4-9 grade in Moldova.

Joi vremea va fi in continuare mai rece fata de media climatologica a primei decade a lunii aprilie, iar precipitatiile, predominant sub forma de ploaie, vor continua sa cada pe spatii relativ extinse cu precadere in jumatatea sudica a teritoriului, unde izolat se vor strange cantitati de apa de pana la 20-30 de mm. Vantul va sufla tare pe litoral, moderat la munte, in sudul Banatului si in Baragan si in general slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 3-8 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana si 5-10 grade Celsius in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in sudul Luncii Dunarii si in zona Obcinelor Bucovinei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page