Diverse

DIVERSE | Boli despre care nu știai că pot fi contagioase

Îți speli mâinile înainte de fiecare masă, îți acoperi gura atunci când strănuți…Practic, cunoști regulile esențiale pentru a te proteja de bolile comune contagioase.

Însă, există anumite afecțiuni de care săpunul sau șervețelele antibacteriene nu te pot proteja. Iată, așadar, care sunt bolile despre care nu știai că pot fi contagioase!

Cariile dentare

Cariile sunt cauzate de bacterii, iar unele persoane au un procent mai mare de bacterii decât altele. Acest lucru apare din cauza transferului de bacterie dintr-o gură în alta, răspândind astfel cariile.  De asemenea, ele pot fi transmise de la mamă la copil, din cauza contactului foarte apropiat (de exemplu: când mama gustă mâncarea pentru a se asigura că nu este prea fierbinte).

De asemenea, cercetătorii de Universitatea din Helsinki au descoperit că bacteriile orale care provoacă paradontoza, gingivita și cariile dentare pot fi transmise între adulții care au contacte apropiate (cupluri, în general).

Virusul Papiloma Uman (HPV)

Infecția cu HPV crește în mod dramatic riscul unui diagnostic cu cancer cervical, cancer genital, oral sau cancer la gât.

Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Duke, peste 6 milioane de americani contactează anual Virusul Papiloma Uman (boala se răspândește prin contact sexual cu o persoană deja infectată).

Deşi incidenţa afecțiunii este ridicată, majoritatea infecţiilor dispar spontan, fără ca eșe să manifeste simptome. O mică parte din persoanele infectate dezvoltă o infecţie persistentă, astfel că infecţia persistentă este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea leziunilor precursoare cancerului de col uterin.

Obezitatea

Cercetătorii turci au descoperit recent un virus prezent în țesutul adipos la adulții obezi pe care l-au numit Ad-36. Astfel, persoanele expuse la acest virus ar fi de 300 de ori mai predispuse să devină obeze decât indivizii care nu au fost expuși.

La nivel mondial, peste 15.000 de persoane din nouă țări diferite au fost testate până acum în vederea obținerii unui antivirus (în mod normal, organismul luptă împotriva acestui virus, dar prejudiciul este deja făcut), în timp ce la indivizii obezi este mult mai probabil să apară semnele infecției.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page