Diverse

DIVERSE | Din ce motive e indicat să nu te enervezi

Dacă te mânii adesea ai un risc cu 20% mai mare să te îmbolnăvești de inimă și de a avea o speranță de viață mai mică decât cei care găsesc soluții pentru a nu se enerva.

Pe termen scurt și lung, dacă te mânii des, te poți confrunta cu probleme de sănătate diverse precum durerile de cap, insomnia, dureri abdominale, depresie sau anxietate.

Ce mecanism al furiei îți afectează inima?

Atunci când te superi și izbucnești, nivelul de cortizol, cunoscut ca hormon al stresului, și cel de adrenalină cresc foarte mult. Din aceste cauze se ajunge la o accelerare a activității cardiace.

Dacă se întâmplă des acest lucru și dacă starea de enervare și agitație se prelungește mai mult timp, inima are de suferit și, pe termen lung, se poate ajunge la declanșarea unor boli cardiovasculare.

Riști și boli respiratorii

Indiferent că fumezi sau nu, crizele de furie îți obosesc plămânii și cresc riscul de apariție a unor boli respiratorii.

Cercetătorii americani au verificat veridicitatea acestei teorii și au ajuns la concluzia că mania conduce la creșterea nivelelor de cortizol și adrenalină, hormoni ai stresului. Din aceste motive se poate ajunge la o inflamare a căilor aeriene.

Îți slăbești imunitatea

Răcelile frecvente, de care scapi greu, și infecțiile recurente au drept cauză o scădere a imunității la baza căreia se pot afla episoadele repetate de furie.

La persoanele sănătoase, e de ajuns să se enerveze o singură dată ca nivelul de imunoglobulină din sânge, celule care protejează corpul de infecții, să scadă pe o perioadă de 6 ore.

Ponturi să controlezi furia

– Aplică tehnici de relaxare și încearcă să te detașezi de ceea ce te-a enervat.

– Aleargă, plimbă-te sau practică un sport.

– În timpul liber, găsește-ți o pasiune care să te ajută să te destresezi, să te odihnești și să-ți regăsești echilibrul emoțional.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page