Sanatate

SANATATE | Alimentele care te pot îmbolnăvi. De câte ori pe zi le consumi?

În foarte multe cazuri, toxiinfecţiile alimentare îţi pot pune viaţa în pericol. E greu să stabileşti cu exactitate care sunt alimentele bune de mâncat şi care sunt cele ce pot cauza probleme grave. Identificarea alimentelor potenţial dăunătoare este, însă, de mare ajutor.

Este important să conştientizăm riscul la care ne expunem, scrie Health.com, dar asta nu înseamnă că trebuie să înlăturăm complet din dietă aceste alimente, ele fiind necesare bunei funcţionări a organismului.

1. Legume cu frunze verzi

Salată, spanac, varză, andive, kale (varză furajeră) – da, la ele ne referim! Legumele cu frunze verzi pot fi contaminate prin contactul cu bălegarul, apa murdară sau mâinile nespălate. Pentru a evita îmbolnăvirea, legumele se spală bine sub jet de apă rece, de preferat frunză cu frunză. Se taie pe un tocător, separat de restul alimentelor.

2. Ouă

Vedetele micului dejun, ouăle sunt extrem de periculoase din cauza bacteriei Salmonella. Evită să mănânci alimente care conţin ou crud. Şi ţine minte: ouăle se păstrează la rece, în frigider!

3. Carne

Potrivit rapoartelor, cele mai multe îmbolnăviri au fost cauzate de consumul de carne de pui. Pe locul 2 s-a situat consumul de carne de vită. În general, alimentele crude de origine animală – ouă, lapte, carne – sunt contraindicate. Aşadar, găteşte carnea bine, fierbe ouăle şi laptele, iar astfel vei evita îmbolnăvirile. De asemenea, după ce-l foloseşti, este indicat să speli bine tocătorul de bucătărie cu apă caldă şi puţin detergent de vase, pentru a evita răspândirea bacteriilor.

4. Cartofi

Spălaţi şi gătiţi bine, cartofii cu greu pot cauza inflamaţii în organism. Din nefericire, doar acasă putem controla procesul în întregime. În restaurante, însă, nimic nu-ţi garantează că sunt gătiţi cum se cuvine şi că nu sunt atinşi de alte alimente, cum ar fi carnea nefiartă. Cele mai întâlnite boli sunt cauzate de bacterii ca Listeria, Shigella, E. coli şi Salmonella.

5. Brânză

Cele mai întâlnite bacterii sunt Salmonella şi Listeria. Odată ajunse în organism, acestea provoacă avortul spontan. Medicii recomandă femeilor însărcinate să evite, pe cât posibil, brânzeturile moi ca Feta, Brie sau Camembert.

6. Roşii

Există riscul ca salata şi roşiile să fie contaminate cu Salmonella, dar, odată ce ajung în bucătărie, poţi împiedica înmulţirea şi răspândirea bacteriei. Cum? Spală-te 20 de secunde pe mâini cu apă caldă şi săpun atât înainte, cât şi după prepararea alimentelor. Spală fructele şi legumele înainte de a le consuma, chiar dacă alegi să le înlături coaja. Foarte important: păstrează fructele şi legumele pe care intenţionezi să le consumi în stare crudă separat de restul alimentelor.

7. Fructe de pădure

Nu puţine au fost cazurile în care fructele de pădure – căpşuni, mure, zmeură –  au produs grave toxiinfecţii alimentare. De-a lungul timpului, în diverse loturi de fructe de pădure – proaspete sau congelate – s-a constatat prezenţa virusului hepatic A sau a bacteriei Cyclospora. Aceasta, odată instalată în organism, produce diaree, deshidratare puternică şi crampe abdominale.

 8. Lapte crud

Laptele crud este laptele care nu a fost pasteurizat, proces care asigură distrugerea bacteriilor. Cu alte cuvinte, acest tip de lapte este cel care ajunge de la vacă direct în pahar. Crud, laptele conţine bacterii ca Salmonella, Campylobacter şi E. coli. Evită, aşadar, consumul de lapte nepasteurizat, mai ales dacă eşti însărcinată sau dacă ai sistemul imunitar slăbit.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page