Local

LOCAL | IPS Teofan a oficiat Sfânta Liturghie la Penitenciarul Botoșani – FOTO

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat Sfanta Liturghie la Capela „Duminica Tuturor Sfintilor” din incinta Penitenciarului Botosani. Au participat la slujba atat angajati ai institutiei, cat si fosti si actuali detinuti, acestia din urma fiind cei care au dat raspunsurile la strana.

Detinutii din Penitenciarul Botosani s-au rugat duminica aceasta impreuna cu IPS Parinte Mitropolit Teofan. Ierarhul a oficiat Sfanta Liturghie in Capela „Duminica Tuturor Sfintilor” din incinta unitatii, alaturi de un sobor de preoti si diaconi, condus de parintele protopop Lucian Leonte. La slujba arhiereasca au fost prezenti, alaturi de detinuti si angajati ai institutiei, si fosti detinuti ai Penitenciarului Botosani.

In cuvantul de invatatura rostit dupa Sfanta Evanghelie Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a subliniat faptul ca Dumnezeu are dragoste fata de toti oamenii: „Toti oamenii sunt iubiti de Dumnezeu, pentru ca El este cel care ne-a facut pe noi. Dumnezeu a binecuvantat pe tatal si pe mama fiecaruia dintre noi, ca, intr-o buna zi, noi sa ne nastem. El nu este Dumnezeul doar al unora, dupa cum spune Sfantul Apostol Pavel, ci este Dumenzeul tuturor. Ca esti drept sau pacatos, ca esti barbat sau femeie, ca esti bogat sau sarac, ca esti rob sau om liber, daca-l ai pe Dumnezeu, ai totul. (…) Dumnezeu vine la noi, in sufletul nostru, vine, bate la usa, vrea sa intre in viata noastra, insa cu o conditie: ca noi sa vrem sa vina la noi. Daca omul ii deschide usa Domnului, daca Il cauta, daca insista sa-L gaseasca, Dumnezeu se va lasa aflat. Mai mult de atat, dupa cum spune in Sfanta Scriptura, Dumnezeu se bucura mai mult cand este iubit sau cautat de un pacatos decat de un drept, caci dreptul este oricum cu Dumnezeu. Insa cand si pacatosul se indreapta spre El, Dumnezeu se bucura mai mult decat pentru 99 de drepti, dupa cuvantul Evangheliei”.

„Aceasta vizita a Inaltpreasfintitului Parinte Teofan la noi este asemenea vizitei Mantuitorului Iisus Hristos la vamesul Zaheu”

Dupa otpustul Liturghiei, parintele capelan de la Penitenciarul Botosan, preotul Marcu Florin Lucian, a rostit un cuvant de multumire, aratand cat de mult inseamna pentru detinuti vizita Inaltpreasfintitului Parinte Teofan: „Ii multumesc Bunului Dumnezeu ca iata, a venit si aceasta zi pe care de mult o asteptam, in care ierarhul nostru sa slujeasca Sfanta Liturghie in mijlocul nostru. Este prima Sfanta Liturghie arhiereasca savarsita in altarul acestei capele dupa 22 de ani de existenta; au mai fost slujbe arhieresti la noi, dar ele s-au desfasurat pe un podium in curtea penitenciarului. Aceasta vizita a Inaltpreasfintitului Parinte Teofan este asemenea vizitei din Evanghelia acestei zile, cea a Mantuiorului Iisus Hristos in casa vamesului Zaheu. Fara o invitatie in prealabil, fara sa cerem acest lucru, Dumnezeu ni l-a trimis in mijlocul nostru pe Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Va primim cu inima deschisa, iar aceasta inima deschisa este cantarea de la strana pe care ati auzit-o. Nu avem pretentia ca este ceva deosebit din punct de vedere artistic; nu este cantarea unui cor profesionist, dar cantam cu totii. Slujirea noastra aici se centreaza si graviteaza in jurul Sfintei Liturghii si este mare lucrul acesta”.

Inaltpreasfintitul Parinte Teofan i-a acordat parintelui capelan Marcu Florin Lucian distinctia Crucea „Sfantul Ierarh Dosoftei”. Aceeasi distinctie a primit-o si directorul penitenciarul Botosani, comisarul-sef de penitenciare Cristian Ieremie, iar director adjunct Educatie si Asistenta Psihosociala, comisarul-sef de penitenciare Cristina Livadariu, si ofiterul de educatie Florin Branzei, au primit distinctie de vrednicie. La randul sau, ierarhul a primit o icoana de lemn realizata de detinuti.

La final, IPS Parinte Teofan a vizitat atelierul de pictura al penitenciarului, acolo unde detinutii realizeaza icoane pe lemn.

Sursa:  doxologia.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page