ImportantLocal

LOCAL | Botoşănenii au luat parte în număr mare la Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Din străbuni din oameni buni…”

Duminică, 17 decembrie 2017, botoşănenii s-au bucurat o zi întreagă de spectacole ale formaţiilor de datini şi obiceiuri de iarnă. Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Din străbuni din oameni buni…” a început dimineaţa, imediat după ora 9.00, cu o impresionantă paradă a unui număr de 26 de formaţii şi ansambluri de datini care au oferit momente frumoase la paradă şi apoi spectacole extraordinare pe scena amplasată în faţa Consiliului Judeţean.

Parada a fost frumos organizată pe traseul Consiliul Judeţean – Casa Sindicatelor – Colegiul A.T.Laurian –Bazar – Calea Naţională – Cuza Vodă (Hotel Rapsodia) – Piaţa Revoluţiei, botoşănenii fiind prezenţi în număr foarte mare pe tot traseul. Cei mai mulţi au filmat parada căiuţilor, a caprelor, urşilor, mascaţilor, jocurile lor, mulţumind organizatorilor.

Anul a fost bogat în numărul formaţiilor de datini participante la festival, iniţial în programul festivalului fiind invitate un număr de 50 de formaţii, care ar fi trebuit să ofere două zile de spectacole, duminică oferind spectacole formaţiile de datini din Botoşani – Broscăuţi, Corlăteni, Hlipiceni, Lozna, Vf. Câmpului, Costeşti-Răchiţi, Cristeşti, Cordăreni, Tudora, Sarafineşti, Corni, Oneaga, Copălău, Curteşti, Hăneşti, Albeşti, Coşula, Cristeşti (Surdoaie).Au fost numeroase şi formaţiile de datini invitate din alte judeţe:Bacău – urşii de la Dofteana, Suceava -Preoteşti, Vrancea – Păuneşti, Neamţ – Ansamblul „Codrii Neamţului”, Constanţa – „Flori de măr”, Maramureş – Şişeşti- Ansamblul „Vasile Lucaciu”. Din Republica Moldova au răspuns invitaţiei formaţiile de datini „Lăstăraşii” şi „Speranţa” din Raionul Făleşti şi Din Raionul Drochia ansamblul din Pelinia.

Festivalul s-a desfăşurat conform programului, fără incidente, botoşănenii exprimându-şi aprecierea şi mulţumirea pentru organizare şi participarea numărului foarte mare de formaţii cu datini şi obiceiuri variate şi diferite de la o zonă la alta de provenienţă.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, mulţumeşte botoşănenilor pentru participarea în număr impresionant la sărbătoarea datinilor şi obiceiurilor de iarnă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page