Diverse

DIVERSE | Mai puțin zahăr în meniu!

Considerat drog al omului modern, zahărul trebuie consumat cu moderație. Limita este ușor depășită însă din cauza zahărului ascuns în numeroase produse procesate.

Există zaharuri rapide (zaharoza, fructoza, glucoza), care eliberează imediat energie în corp, și glucide lente (amidonul), cu absorbție treptată. „Zahărul nu constituie un aliment de o mare calitate sau complexitate nutriţională, este doar o sursă de energie acceptabilă în nişte limite şi într-un context global bun (la persoane tinere, active, cu psihic bun, cu viaţă ordonată, cu un orar de somn adecvat, fără probleme de sănătate, nefumătoare etc.)”, afirmă medicul Adrian Copcea.

Nu mai mult de 6 lingurițe pe zi!

Consumul tot mai crescut de zahăr a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să facă noi recomandări. Astfel, dacă până acum se stipula că zaharurile ar trebui să reprezinte mai puțin de 10% din aportul energetic total, recomandările OMS arată că o reducere cu 5% a acestora ar aduce beneficii sănătății.

Zahărul nu trebuie să fie consumat în cantități mai mari de 25 g zilnic, echivalentul a 6 lingurițe. La cei care mănâncă însă zilnic produse procesate, consumul de zahăr ajuge și la 50 g. Astfel, 1 doză de băutură carbogazoasă poate conține și 10 lingurițe de zahăr, iar 1 lingură de ketchup are în jur de 4 g de zahăr.

5 efecte nefaste dovedite ale excesului de zahăr

1.    Favorizează rezistența la insulină. Zaharoza sau zahărul rafinat consumat în cantități mari determină pancreasul să secrete mai multă insulină cu scopul de a transporta glucoza în celule. „Hiperglicemia are un efect negativ asupra secreției de insulină și a acțiunii sale, jucând un rol central în patogenia deficienței betacelulare și a insulinorezistenței”, se arată în cartea „Cum să trăim mai mult și mai bine”. Iar rezistența la insulină este asociată cu diabetul zaharat de tip 2 și cu obezitatea.

Citește și: Când e nevoie de terapia cu insulină

2.    Induce dezechilibre ale vitaminelor și mineralelor. Un exces de zahăr poate scădea aborbția cuprului și a cromului, crescând necesarul de vitamina B1.

3.    Crește nivelul trigliceridelor. Dulciurile și, în general, alimentele cu indice glicemic ridicat, au un impact nefast asupra trigliceridelor.

4.    Duce la apariția obezității, care, la rândul ei, este factor de risc pentru apariția cancerului și a altor probleme de sănătate.

5.    Atacă dinții. Bacteriile din gură „adoră” zahărul. Flora bacteriană din cavitatea bucală consumă zahărul pentru a produce acizi ce deteriorează dinții, ceea ce are ca efect producerea cariilor.

Te-ar mai putea interesa: 7 alimente care conțin zahăr ascuns

Sfat

Nu-i obișnui pe copii cu dulciuri din comerț! Acestea creează dependență, favorizează hiperactivitatea și le pot afecta dezvoltarea sănătoasă.

Opinia specialistului

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutriţie, boli metabolice, Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca

Dacă meniul ajunge să fie în mare parte ocupat de zahăr, atunci e previzibil că acel meniu să fie prost şi să conducă în timp la probleme de sănătate. La fel este cazul copiilor, acolo e necesară o mare prudenţă cu privire la zahăr şi mai ales la sucurile cu zahăr, pentru că implicaţiile sunt complexe şi pe termen lung.

Eu personal recomand o mare grijă privind consumul de dulciuri şi zahăr în general; versiunile de casă sau de o bună calitate în porţii mici şi în zile active nu le contraindic în cazul copiilor sănătoşi, fără istoric familial şi fără probleme personale de greutate.

Dar, desigur, e evident că nu recomand un consum ad libitum pentru că este incompatibil cu o alimentaţie sănătoasă. Şi, la fel de clar, zahărul nu e o componentă pe care să o recomandăm, ci una pe care o tolerăm, eventual, în anumite limite.

 

Știai că…

…fructoza, zaharoza și glucoza pot perturba secreția acizilor biliari?

…consumul de sirop de porumb (folosit mai ales în preparatele industriale) poate duce la creșeterea tensiunii?

…potrivit unui studiu al cercetătorilor englezi, alimentația bogată în zaharuri crește riscul de apariție a bolii Alzheimer?

…un consum de zahăr în exces scade cu 40% capacitatea sistemului imunitar de a distruge germenii? Acest efect apare la 5 minute după ingestia zahărului și se poate menține până la 5 ore.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page