Diverse

DIVERSE | Prazul întărește sistemul imunitar

Deși face parte din aceeași categorie cu usturoiul și ceapa, prazul este considerat a fi un aliment cu multiple proprietăți printre care și afrodiziace.

Un aliment de la care poți consuma atât frunzele cât și tulpina, acesibil cu un gust asemănător cepei însă oarecum mai dulce, este extrem de util în perioadele stresate, când ești răcit sau dacă te confrunți cu diabetul.

Bogat în apă și vitamina A, C, E, K, B îți aduce și un aport de minerale dintre care amintim fier, magneziu, calciu și nu în ultimul rând potasiu.

Ideal pentru metabolismul hepatic

Frunzele verzi ale prazului sunt bogate în aminoacizi esențiali care ajută la buna funcționare mai ales a metabolismului hepatic, iar flavonoizii, ka,pferolil și compușii sulfurați ajută la prevenirea aterosclerozei deoarece îi conferă prazului proprietăți antihipertensive, transformând prazul într-un protector al sistemului circulator.

Cosnumat seara la cină, prazul te va ajuta să dormi mai bine tocmai datorită kampferolului ce menține nivelul de serotonină și dopamină în parametri optimi, prevenind stresul.

Are efect antioxidant

Practic , prazul este plin de antioxidanți benefici pentru a preveni infecțiile respiratorii.

Astfel este cea mai naturală metodă de a ține virozele la distanță și de a stimula menținerea imunității pe tot parcursul anului.

Fiind un bun hipoglicemiant, poate fi consumat și de persoanele dependente de insulină, în plus, datorită proprietăților laxative de care se bucură, va ajuta la buna funcționare a tranzitului menținând astfel colonul sănătos.

Având puține calorii, poți să îl folosești chiar și în curele de slăbire.

Ține cont de faptul că este un diuretic puternicce oferă în același timp rol antiseptic și antiartritic, astfel că este contraindicat în afcețiuni precum litiaze renale și biliare.

Este un bun regenerator celulară

Toate vitaminele și minerale de care se bucură prazul ajută la regenerarea celulară, fiind una dintre cele mai des consumate legume mai ales la supe, extrem de accesibilă care lubrifiază mai ales pereții intestinali grăbind evacuarea intestinelor, îndepărtând astfel paraziții intestinali.

Conținutul său de aproximativ 90% apă îl recomandă a se consuma mai ales în prezența bolilor de nutriție precum obezitate, diabet sau rahitism.

Potrivit cercetătorilor germani, frunzele prazului conțin o substanță monozaharidă  All- Ozem ce are efact direct asupra insulinei, ajutând la creșterea nivelului hipoglicemic al acesteia.

Folosit în uz extern

Nu este bun doar pentru uzul intern, unde ajută la îmbunătățirea întregii activități a organismului, dar se pare că este eficient folosit  sub formă de cataplasmă, compresă sau spălături locale. În felul acesta, prazul contribuie la vindecarea plăgilor, a panarițiului, piodermitei sau a furunculelor.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page