ImportantLocal

LOCAL | Zilele Europene ale Patrimoniului, ediţia a XXV-a – “Patrimoniu cultural şi Natura: un peisaj al posibilităţilor”

În fiecare an, în luna septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene, Din anul 1992 şi în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice, dar şi situri sau zone mai puţin cunoscute care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej, se adresează tuturor cetăţenilor oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală. Apropierea faţă de patrimoniul cultural conştientizează sentimentul locuitorilor de apartenenţă la valorile ţării, ale regiunii, ale oraşului sau ale mediului rural şi îmbogăţeşte cunoaşterea diversităţii societăţii noastre, contribuind la o mai bună înţelegere mutuală între cetăţeni.

Patrimoniul cultural poate fi prezentat ca element catalizator pentru coeziunea socială şi promovarea responsabilităţilor cetăţenilor faţă de mediul natural şi mediul construit. Fiecare comunitate asociază patrimoniul cultural anumitor valori cu care se identifică.

În cadrul dezvoltării durabile, patrimoniul cultural constituie o resursă posibil a fi folosită şi în scopul creşterii prosperităţii locuitorilor.

Măiestria artizanilor s-a manifestat prin crearea unui patrimoniu aparte. Apoi, revoluţia industrială, a ultimelor două secole, a modelat natura, peisajul ţărilor europene care a devenind o componentă inseparabilă a vieţii şi, in acelaşi timp, a rezultat un patrimoniu arhitectural. Tema sub care se vor desfăşura evenimentele culturale în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului din România are în centru relaţia armonioasă dintre naturală, peisaj şi creaţia umană recunoscută cu valoare culturală – patrimoniu cultural.

In cadrul întâlnirii de lucru din octombrie 2016, la Consiliul Europei s-a recomandat pentru anul 2017 ca tema ZEP să se refere la legătura comunităţilor cu peisajul cultural şi protejarea patrimoniului cultural. S~a formulat tematica !n termenii: “Patrimoniu cultural şi Natura: un peisaj al posibilităţilor” recomandând a se îndrepta atenţia spre : Patrimoniu – Natură, teritoriu, dezvoltare durabilă, biodiversitate, ameninţări majore, schimbări climatice.

S-a recomandat continuarea eforturilor din 2016 în vederea îmbrăţişării de către statele participante la programul pan european a acestei teme comune pentru ZEP urmînd succesului din ediţia anilor 2015 şi 2016.

În comunicatul de presă emis de Consiliul Europei către jurnalişti din diverse ţări europene se anunţă cu bucurie că este pan europeană tema „Patrimoniu cultural-Natura-armonii” sub care se desfăşoară evenimentele dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului. Această temă evidenţiază modul în care patrimoniul reflectă sentimentul comunităţii asupra trecutului, prezentului şi mai important cum acesta contribuie la edificarea unui viitor comun.

Europa are o istorie care a realizat un peisaj cultural de valoare incomparabilă. Construcţiile istorice cu diverse forme şi materiale rezultate din utilizarea resuselor naturale constituie o bogată mărturie a modului de adaptare ia mediul înconjurător. Cu mijloacele de care dispun, comunităţile sunt impulsionate să participe cu imaginaţie şi implicare în viitorul protejării patrimoniului cultural. Noţiunea de peisaj cultural se referă la un teritoriu ce exprimă identitatea al cărui caracter este rodul acţiunii factorilor naturali şi umani urmare a interacţiunii armonioase a acestora.

Aceste considerente au constituit temeiul pentru propunerea acestei teme la evenimentele ediţiei ZEP desfăşurate în România .

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page