Diverse

DIVERSE | Ce afecțiuni ginecologice riști în funcție de vârstă

Fiecare etapă, începând cu debutul menstruației, apoi cu al vieții sexuale, poate aduce pentru femei o serie de afecțiuni din sfera ginecologică, despre care ar fi bine să fie informate din timp, să recunoască simptomele și, mai ales, să mergă imediat la doctorul specialist pentru a primi un diagnostic și tratamentul potrivit.

Pentru a afla care sunt principalele probleme ginecologice ce pot aparea în funcție de vârstă, am stat de vorbă cu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate. „La 20 de ani, în prima etapă dupa începerea vieții sexuale, un risc important îl reprezintă bolile cu transmitere sexuală precum Gonoreea sau Chlamydia, dar și probleme ce sunt legate de măsurile de contracepție folosite ori de sarcină”, a punctat dr. Vythoulkas.

Pericolul bolilor cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuală, nedepistate și tratate la timp, pot avea repercursiuni asupra sistemului reproducător, ce duc în timp la infertilitate. Examenele de secreție vaginală, testul Babeș-Papanicolau, Chlamydia și Mycoplasma-Ureaplasma sunt obligatorii a fi făcute anual.

Pentru că este o vârstă la care femeile sunt foarte active din punct de vedere sexual, acestea sunt mai predispuse infecțiilor tractului urinar, astfel că recomand folosirea metodelor de contracepție la recomandarea unui medic ginecolog, precum și atenție sporită la igiena zilnică.

Între 30 și 40 de ani, fertilitatea femeii începe să scadă, astfel că dacă se încearcă în cuplu obținerea unei sarcini mai mult de un an, iar aceasta nu apare, recomand consultul la medicul specialist în infertilitate, pentru a afla care sunt cauzele întârzierii acesteia.

De asemenea, în ultimii ani, vorbim și de apariția menopauzei precoce, ceea ce duce așa cum îi spune și denumirea, la întreruperea menstruației.

Când apar chisturile ovariene?

Tot după 30 de ani, putem vorbi despre apariția chisturilor ovariene, a fibroamelor uterine și a endometritei, afecțiuni ce cauzează dureri greu de suportat, dar și sângerări abundente.

Cert este ca la observarea oricarui simptom ce o ingrijorează, fie că este vorba despre un nodul la sân, sângerări menstruale abundente, dureri în zona pelvină etc, recomand doamnelor un consult imediat.
Între 40 și 50 de ani, a continuat dr. Vythoulkas, putem vorbi fie despre apariția unei sarcini, pe cale naturală (mai rar) sau prin procedura de fertilizare in vitro, dar și despre instalarea menopauzei.

Perioada de dinaintea menopauzei este caracterizată de un nivel fluctuant al estrogenului, astfel că acesta poate provoca schimbări în ciclul menstrual – sângerările își pot schimba culoarea, numărul zilelor de menstruație pot fi mai scurte sau mai lungi, debitul sangvin este fluctuant și, nu în ultimul rând, pot apărea manifestări caracteristice menopauzei: bufeuri, stare de iritabilitate, depresii, somn tulburat, uscăciunea vaginului (ceea ce duce la durerile în timpul actului sexual).

După instalarea menopauzei, afecțiunile maligne de tipul cancerelor de col uterin, ovar, uter și sâni sunt mai des întâlnire.

Analizele trebuie făcute periodic

Sunt importante a fi efectuate investigațiile de tipul Babeș-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin ori a mamografiilor pentru cancerul de sâni, chiuretajul biopsic în cazul unor sângerări vaginale după instalarea menopauzei.

„Indiferent de vârstă, femeile trebuie să fie conștiente că un simplu control ginecologic le poate salva viața”, avertizează dr. Vythoulkas.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page