ImportantLocal

LOCAL | Recomandările Poliţiei de Frontieră pentru fluidizarea traficului de călători la nivelul frontierei

Având în vedere că este sfârșit de sezon estival, în această perioadă se preconozează o creştere a valorilor de trafic atât pe sensul de ieşire din ţară cât şi pe cel de intrare, fapt pentru care conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a luat măsuri pentru asigurarea unui control operativ şi fluent în toate punctele de trecere de la frontiera de est.

In continuare se menţin măsurile de supraveghere sporită a frontierei de stat în vederea prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale.

 

Începând din luna aprilie, Poliţia de Frontieră Română efectuează verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre UE, ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen. Aceste verificări sistematice constau în verificarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele,inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE.

În acest sens încă de la începutul sezonului estival, pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ conducerera Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a dispus toate măsurile aflate în competenţa instituţiei. Ca urmare a măsurilor dispuse în această perioadă în punctele de trecere a frontierei existente la graniţa de est media timpilor de aşteptare a fost de 20 minute în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa(cel mai aglomerat punct) și 5-10 minute în celelalte puncte de trecere a frontierei.

Măsuri care au fost şi vor fi luate dacă situaţia impune:

  1. pentru fluidizarea traficului, s-a suplimentat numărul polițiștilor de frontieră care desfăşură activităţi la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor; astfel, în această perioadă, aproximativ 1.100 polițiști de frontieră desfășoară, zilnic, activități de supraveghere și control a frontierei de stat.
  2. subliniem faptul că se foloseşte la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora. În funcție de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei vor fi create fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz;
  3. pentru rezolvarea, în comun, a problemelor turiştilor, dar şi ale localnicilor au fost optimizate relaţiile de conlucrare şi colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, precum şi cu administraţia publică locală;
  4. pentru rezolvarea situaţiilor deosebite şi fluidizarea fluxului la nivelul structurilor Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au fost menţine în stare de operativitate toate mijloacele de comunicaţii şi informatică, iar personalul din subordine a fost pregătit să intervină rapid în zona de competenţă;
  5. s-a asigurat supravegherea sporită a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

Statistica:

În perioada sezonului estival (01.06-29.08.2017), la frontiera de est au fost inregistrate peste 2,5 milioane treceri de persoane, din care 1,275 milioane pe sensul de ieşire din ţară şi 1,275 milioane pe sensul de intrare în ţară şi peste 7 milioane mijloace de transport.  Din cele 2,5 milioane treceri de persoane aproximativ 1,38 milioane cetăţeni UE şi 1,12 milioane cetăţeni non UE

În ceea ce priveşte punctele de frontieră, cele mai tranzitate, în perioada supusă analizei, au fost Punctele de Trecere a Frontierei Albiţa (893.000) şi Sculeni (568.000) treceri.

Recomandări:

Sfârşitul lunii august coincide cu încheierea perioadei de vacanţă, petrecută de cetăţeni din Republica Moldova în afara graniţelor ţării de origine, de cei care se întorc  la muncă în state ale Uniunii Europene sau cursanţii unor instituţii de învăţământ din ţara noastră, fapt ce va determina o creştere a traficului de călători la frontiera de est a  României.

Pe frontiera de est sunt operaţionale 6 puncte rutiere de trecere a frontierei, în care sunt deschise 30 de fluxuri de intrare în ţară şi 28 de fluxuri de ieşire din ţară. Cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Albiţa şi Sculeni, fapt pentru care recomandăm utilizarea şi a celorlalte puncte de trecere deschise traficului de la graniţa astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

   

    Puncte de frontieră existente pe frontiera româno-moldoveană:

Pe raza jud. Galaţi avem următoarele puncte de trecere a frontierei:

– PTF Oancea   (rutier) – corespondet Cahul- R. Moldova;

– PTF Galaţi (rutier)  – corespondent Giurgiuleşti- R. Moldova

         Pe raza jud. Iaşi avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:

  • PTF Sculeni (rutier) – corespondent Sculeni – R. Moldova;
  • PTF Iaşi – feroviar – Ungheni

         Pe raza jud. Botosani avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:

  • PTF Stânca (rutier) – corespondent Costeşti – R. Moldova;
  • PTF Rădăuţi Prut (rutier)– corespondent Lipcani- R. Moldova.

         Pe raza jud. Vaslui avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:

  • PTF Albita (rutier) – corespondent Leuseni – R.Moldova.

 

Totodată reamintim participanților la traficul transfrontalier faptul că au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro, care prezintă informații despre toate punctele de frontieră. Mai mult, această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

De asemenea, pentru informații privind punctele de trecere a frontierei, despre călătoria în străinătate sau pentru sesizări privind diferite aspecte din sfera de competență a Poliției de Frontieră cetățenii pot suna la numărul de telefon 021.9590, care funcționează în regim permanent.

 

Rezultate:

În perioada analizată la nivelul I.T.P.F. Iaşi au fost constatate 424 infracţiuni, în care au fost implicate 387 persoane şi au fost aplicate 921 sancţiuni contravenţionale, valoarea constatărilor fiind de 429.941 lei.

 

Situaţia pe genuri de fapte a principalelor infracţiuni constate se prezintă astfel:

 

– 79 – infracţiuni de fals si uz de fals

– 105 – infracţiuni  de contrabandă

– 8 – infracţiuni de trafic internaţional cu auto furate

– 9 – infracţiuni  de tăiniure

– 5 – infracţiuni  de furt

– 75 – infracţiuni de braconaj piscicol

– 113 – infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

 

În perioada sezonului estival au fost descoperite şi confiscate următoarele bunuri:

  • 526 pachete ţigări în valoare de 3.572.993 lei;
  • 840 litri alcool în valoare de 51.771 lei;
  • 37 de autovehicule folosite în traficul de produse accizabile, ce aveau locaşuri special amenajate în acest sens, în valoare de 740.770 lei;
  • 13 de mijloace de transport, care figurau ca fiind declarate furate, în valoare de 516.691 lei.
  • 953 bucăţi subsanţe anabolizante în valoare de 11.801 lei;
  • 170 kg peşte în valoare de 340 lei;
  • 77  plase de pescuit în valoare de  680 lei
  • 7 bărci în valoare de 100 lei;
  • 4 motoare bărci folosite pentru pescuit în valoare de 000 lei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page