Diverse

DIVERSE | Un căţel de usturoi împotriva multor boli

Când rostim cuvântul usturoi, parcă îi simţim mirosul înţepător şi gustul iute. Sau ne gândim la respiraţia grea care rămâne în urma unui festin „cu de toate“. Înainte să-l punem la colţ ca vinovat pentru mirosul urât al gurii, mai bine să enumerăm principiile terapeutice care recomandă usturoiul de mii de ani.

Efectele pozitive pe care le are usturoiul asupra întregului organism au început să fie descoperite încă de pe vremea egiptenilor. Aceştia îl utilizau în scop medicinal pentru a trata câteva zeci de boli.

Proprietăţile curative sunt date de bogăţia de vitamine A, B, C, E şi PP, dar şi de minerale precum calciu, fosfor, iod, potasiu, siliciu, sulf şi seleniu.

Medicina naturistă recomandă consumul şi utilizarea usturoiului mai ales în lupta cu virusurile. În sezonul rece, usturoiul nu ar trebui să lipsească din case, pentru că este un aliat de încredere împotriva răcelilor, vizorelor şi a gripei.

Alicina îi dă puteri vindecătoare

Substanţa responsabilă de mirosul înţepător al usturoiului se numeşte alicină şi are numeroase efecte binefăcătoare pentru organism.

Datorită alicinei, usturoiul este adesea recomandat în tratamentul împotriva bacteriei H. Pylori, care este responsabilă pentru apariţia ulcerului gastric.

Nu sunt singurele indicaţii terapeutice pentru care este folosit usturoiul, pentru că acesta are calităţi antibiotice, insecticide, antihelmintice şi de stimulare a activităţii digestive.

Dacă îl aplici sub formă de cataplasme, usturoiul tăiat mărunt poate combate şi herpesul. Dar substanţele antifungice conţinute de usturoi fac ca acesta să fie recomandat şi în afecţiuni precum sunt candidozele.

Reduce colesterolul mărit

Pe lângă faptul că întăreşte sistemul imunitar şi-l ajută să prevină şi să combată răcelile pe timp de iarnă, usturoiul este puternic recomandat de medicii fitoterapeuţi, pentru că:

-scade colesterolul „rău“ şi trigliceridele serice, prevenind astfel instalarea aterosclerozei;

-reduce tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte circulaţia periferică;

-calmează afecţiunile digestive, cum sunt diareea, dizenteria, balonările sau colicile digestive;

-acţionează ca un antiseptic pulmonar, în caz de bronşite, rinite sau gripe;

-este şi un bun diuretic, fiind indicat şi în tratamentul gutei;

-are proprietăţi detoxifiante, sudorifice, febrifuge şi de combatere a durerilor reumatismale.

Pe lângă toate acestea, usturoiul are un puternic efect anticancerigen. Dacă nici acesta nu este un motiv serios pentru a te convinge să nu eviţi usturoiul, atunci să ştii că el, aşa înţepător cum miroase acţionează şi ca un eficient afrodiziac.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page