ImportantLocal

LOCAL | Se întâmplă acum! Ședința Comitetului Local de Combatere a Bolilor va fi urmată de o simulare de pestă porcină la Curtești – FOTO

Ca urmare a apariției unui focar de pestă porcină africană pe teritoriul țării, în Satu Mare, prefectul județului Botoșani a reactivat Comitetul Local de Combatere a Bolilor.

În cadrul acestei întruniri, care se desfășoară, astăzi, de la orele 09:00, la Instituția Prefectului, membrii comitetului au dispus mai multe măsuri și au întărit starea de alertă maximă.

Pentru prevenirea apariției bolii pe teritoriul județului Botoșani, conducerea Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a impus mai multe măsuri de precauție, printre care crotalierea tuturor porcinelor din exploatații și înscrierea în Baza Națională de Date prin grija medicului veterinar, supravegherea zilnică a porcinelor din exploatație și comunicarea către medicul veterinar în regim de urgență a oricăror cazuri de îmbolnăvire sau efectuarea mișcării porcinelor din și în exploatații numai cu acordul autorității veterinare competente.

S-a interzis și creșterea porcilor domestici la nivelul stânelor amplasate în apropierea mediului silvatic, dar și achiziționarea și introducerea în exploatații a alimentelor de origine animală și furaje din Ucraina și Republica Moldova.

Transportul animalelor destinate abatorizării se va efectua numai cu mijloace auto autorizate sanitar – veterinar, însoțite de declarație de efectuare a actului de dezinfecție.

Mai mult, DSVSA, împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție (IJP), vor intensifica toate controalele din trafic, în vederea respectării măsurilor de prevenire a introducerii bolii în județul Botoșani.

Pesta porcină africană nu este transmisibilă la om. Aceasta este o boală foarte infecțioasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine. Simptomele pestei porcine sunt febră ridicată de 40 – 42 grade, înroșirea pielii, scăderea apetitului, apatie, cianoză, lipsa de coordonare motorică și moartea subită a animalelor.

Tot astăzi, după ședință, va urma o simulare de pestă porcină la Curtești.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page