Diverse

DIVERSE | Pufulița stinge arsurile la stomac

Folosită pentru proprietățile ei antiinflamatoare, antitumorale, diuretice, descongestionante, pufulița este de mare ajutor în tratarea afecțiunilor renale, hepatice și urinare.

Pufulița (Epilobium parviflorum) conține substanțe active importante precum taninuri, mucilagii și flavonoide, uleiuri volatie, acizi grași, aminoacizi esențiali, vitaminele C, E, K și numeroase săruri minerale. Se recomandă în tratarea cirozei, a hepatitei cronice, cât și în gastrite. Are capacitatea de a reduce inflamațiile, ameliorează simptomele adenomului de prostată, calmează colonul iritabil, eczemele, inflamațiile gâtului. În medicina naturistă se folosesc părțile aeriene, recoltate la sfârșitul sezonului de înflorire, în luna mai.

Adjuvant în tulburările gastro intestinale

Planta este folosită atât în tratamentul arsurilor la stomac, în ulcer gastric și duodenal, cât și in cazul tulburărilor renale, infecțiilor urinare, leziunilor mucoasei gurii și al infecțiilor bronșice. Ca remediu, este folosit decoctul, obținut din 2 lingurițe de plantă uscată, la 250 ml de apă rece, care se lasă la fiert 5 minute și 1 minut la infuzat, apoi se strecoară. Se beau zilnic 2 căni, până la vindecare.

Cicatrizează rănile

Pufulița este un ideal cicatrizant datorită proprietăților sale antiinflamatoare, astringente, emoliente, cât și a conținutului de substanțe active esențiale printre care acid cafeic, acid ursolic, elagic, polifenoli, saponine, antociani, pectine, vitamina C. Totodată are proprietăți descongestionante, astringente, antiinflamatoare și dezinfectante. Extern, infuzia de pufuliţă se utilizează drept cicatrizant pentru răni, putând fi folosită şi ca apă de gură, vindecând aftele şi ulceraţiile bucale.

Tratează tulburările renale

Fiind un antiinflamator excelent, pufulița are un efect excelent asupra vezicii urinare și a prostatei. Se folosește în cazul tulburărilor renale, menstruale, infecțiilor urinare, însă trebuie să ai grijă dacă ai probleme cu tensiunea, căci aceasta poate să crească în urma tratamentului de lungă durată. Prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, pe care o strecori după 15 minute și o bea-o pe stomacul gol. Se administrează 3 căni de infuzie în fiecare zi, cu 30 de minute înainte de masă.

Calmează durerile

Infuzia de pufuliță este un adjuvant în tratarea afecțiunilor prostatei, în special în calmarea durerilor în urma operației, dar și un ajutor în cazul afecțiunilor la nivelul rinichilor și al vezicii urinare. Aceasta poate fi folosită și la nivel extern pentru tratarea ulcerațiilor gurii și a leucoreei.

Ajută la tratarea colicilor biliari

Foarte eficient în tratarea coilicilor biliari, cât și pentru afecțiuni de altă natură, precum impotența sexuală, leucoreea, diareea cronică, hemoragia uterină, este ceaiul de pufuliță. Acesta se obține prin adăugarea unei lingurițe de plantă la 1 cană de apă clocotită, care se lasă 10 minute, după care se strecoară. Se beau 2 căni de ceai în fiecare zi, administrate dimineața, înainte de masă și seara înainte de culcare.

Tratează bolile ficatului

Cele mai eficiente leacuri cu pufuliță sunt maceratul la rece și pulberea, deoarece păstrează intacte proprietățile curative ale plantei. În cazul bolilor de ficat, în special a celor aflate într-un stadiu avansat, se recomandă folosirea pulberii, obținută prin măcinarea cu râșnița de cafea. Se administrează câte o1linguriță, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea obținută se ține sub limbă 10 minute, apoi se înghite cu apă. Remediul este de folos și în cazul cirozei dacă îl combini, în părți egale, cu anghinare și pelin.

Efecte adverse!

Pufulița este contraindicată în sarcină și în alăptare. Nu se depășesc dozele admise pentru că pot apărea aritmii și oprirea inimii în diastolă. Tratamentul trebuie prescris doar de un fitoterapeut!

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page