Diverse

DIVERSE | Ce să nu mănânci dacă ai gastrită

Gastritele sunt inflamații ale mucoasei stomacului și apar ca urmare a hipersecreției și hiperacidității sucului gastric, cauzele fiind multiple: alimentația nesănătoasă, abuzul de alcool, de tutun, de condimente, de ceai sau de cafea. De asemenea, stresul, surmenajul fizic și psihic sunt factori care contribuie decisiv la apariția gastritei.

De cele mai multe ori, gastrita hiperacidă este un semn al ulcerului gastric și în special pentru cel duodenal. Alimentația sau dieta joacă un rol esențial în gestionarea evoluției bolii și în prevenirea complicațiilor grave, așa cum sunt ulcerul sau cancerul gastric.

Alimentaţia în caz de gastrită presupune, în primul rând, consumul de alimente uşoare, necondimentate şi cât mai naturale, fără aditivi. Iată, așadar, ce alimente nu ai voie să mănânci în caz că suferi de gastrită!

– condimente picante

Dintre legume, ceapa și usturoiul se numără printre alimentele ce nu trebuie incluse în dieta persoanelor care suferă de gastrită. De asemenea, evitați mirodenii precum piperul negru sau roșu, chilly, boia, scorțișoară sau cuișoare.

– legume și fructe

Legumele și fructele se digeră mai greu, iar acest lucru implică creșterea secreției de acid gastric. Se vor evita ceapa crudă, varza, conopida, broccoli, fructele necoapte, nucile, citricele, afinele, roșiile, ardeiul gras, vinetele, castraveții și fasolea, lintea, mazărea (conțin multe fibre și produc balonare).

– băuturi acide

Eliminați complet băuturile de tip ,,cola”, cafeaua, sucurile acide, cacaua caldă, laptele, ceaiul de mentă, ceaiul verde și negru și băuturile alcoolice. Sucurile din fructe acide (portocale, lămâi, grepfrut) sunt complet interzise.

– dulciuri

Evitați gemurile, bomboanele, ciocolata, mierea, halvaua, cremele de orice fel și prăjiturile care conțin unt.

– grăsimi de origine animală

Este bine să limitați consumul de carne de vită sau de porc, de prăjeli, mezeluri afumate, unt, smântână, brânză sau cremă de brânză. De asemenea, nu consumați conserve și murături.

– cereale integrale

Inclusiv pâinea neagră. Până la ameliorarea afecțiunii, consumați doar pâine albă veche de o zi (puțin uscată, nu prăjită), orez decorticat, mămăligă sau paste bine fierte.

INFO: Nu este recomandat consumul de pizza sau de orice alte alimente de tip fast food.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page