Diverse

DIVERSE | Cât de importantă este vitamina A

Cunoscută sub numele de retinol, o vitamină solubilă în grăsime care joacă un rol important în majoritatea proceselor metabolice din organismul uman. Așa am putea denumi această vitamină.

Descoperită în anul 1917, vitamina A are un rol fundamental în mai multe procese metabolice ale organismului. Ajută la întărirea sistemului imunitar, luptând împotriva infecțiilor. Este stocată în ficat și contribuie pentru atât la dezvoltarea armonioasă a organismului cât și la menținerea sănătății ochilor și a pielii.

Combate infecțiile

Datorită atenției sporite pe care o acordă sistemului imunitar este un pion important în lupta împotriva infecțiilor, păstrează mucoasele hidratate și sporește activitatea celulelor albe.

Pentru vedere este importantă mai ales că este responsabilă cu adaptarea ochilor la schimbările de lumină și îi păstreză hidratați. Și retina beneficiază de pe urma ei, mai ales că în cantități normale vitamina A previne apariția cataractei și a degenerării maculare.

Un alt rol important pe care îl îndeplinește este acela de a contracara efectele radicalilor liberi și toxinele care atacă pielea.

Carența de vitamina A conduce la uscarea pielii și la apariția anumitor afecțiuni precum psoriazisul.

Ajută la menținerea sănătății masei osoase, a dinților și mai ales la întărirea dentinei.

Află care sunt semnalele organismului atunci când vitaminele lipsesc AICI

Previne pietrele la rinichi

Împiedică apariția caliculilor renali și menține sistemul urinar în parametri optimi de funcționare.

Practic, acestă vitamină este unul din secretele bunei funcționări a întregului organism. Acneea este responsabilă de deteriorarea aspectului pielii, însă cu vitamina A și această problemă se poate rezolva. Are proprietăți antioxidante care elimină toxinele din organism.

Vitamina A previne formarea cheagurilor de sânge ajutând considerabil la o mai bună circulație sangvină, prevenind astfel afecțiunile cardiace.

Ce alimente conțin vitamina A

Îți poți procura vitamina A din alimente precum ficatul, laptele, brânza de capră, somonul, ouăle și fructele de mare.

De asemenea, vegetalele o conțin și o poți furniza organismului consumând legume precum morcovii mai ales, roșii, fasole, pepenele roșu, broccoli, spanac sau în fructe și anume caise, mango, piersici, papaya.

Simptomele deficienței

Din fericire, această problemă a deficienței de vitamina A este foarte rară, mai ales că ficatul se ocupă cu stocarea ei pe timp îndelungat. În cazul unei alimentații defectuoase, pot apărea simptome precum vederea încețoșată, probleme la nivel ocular, un sistem imunitar slăbit, mătrața sau inflamarea pleoapelor inclusiv casarea unghiilor.

Trebuie acordată o deosebită atenție acestor simptome, deoarece pot constitui în timp un adevărat pericol pentru sănătatea ta.

Există efecte secundare?

Administrată în cantități mari, vitamina A devine toxică și dă simptome precum greața, vărsăturile, iar în cazuri foarte grave poate duce la retard mintal și malformații la naștere. Ficatul și splina riscă să se mărească, iar pielea poate căpăta o culoare portocalie dacă nu se regăsește în proporții suficiente în corpul tău.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page