Diverse

DIVERSE | Semne că ești foarte stresată și nu îți dai seama

Chiar dacă auzi peste tot în jurul tău aproape toți oamenii spunând că sunt stresați, trebuie să tratezi cu seriozitate această problemă atât de frecvent întâlnită. Stresul cronic este dăunător sănătății, putând fi factorul declanșator în cazul atacului de cord. Și ce e cel mai periculos e că te-ai obișnuit cu el, încât uiți să iei măsuri. Dacă ai aceste semne, e clar că stresul e la cote maxime!

1. Durere cronică

Corpul aflat sub stres constant începe să reacționeze sub forma durerii. De obicei, oamenii ignoră primele semne ale durerii, încercând să le țină sub control cu analgezice. Însă cu timpul nu mai pot ignora semnalele transmise de corp, care se pot manifesta prin dureri de stomac, diaree, ulcere, tensiune musculară, durere în piept, migrene și palpitații ale inimii. Orice durere de acest tip este un semn că ceva nu e în regulă, de aceea e indicat să reduci stresul cât mai repede.

2. Ai probleme cu somnul

Tuturor ni se întâmplă din când în când să avem nopți în care nu putem adormi și nu e un motiv de îngrijorare, însă dacă acest lucru se întâmplă frecvent, devenind obicei, e clar un semn că ești stesată peste măsură. Pe lângă lipsa de somn și nevoia de odihnă exagerată poate fi un semn care arată că nivelul stresului e ridicat.

3. Ai fluctuații de greutate

Un kilogram sau două în plus sau în minus nu înseamnă că greutatea ta e fluctuantă, ci mai degrabă schimbările bruște, de câteva kilograme diferență arată acest lucru. În realitate metabolismul tău se schimbă în funcție de stresul acumulat. Anumite persoane își pot pierde apetitul sau să aibă anumite probleme cu stomacul, încât să ajungă să slăbească, în timp ce altele pot lua în greutate din cauză că mănâncă pe fond emoțional sau pentru că nivelul cortizolului aproape că stă să explodeze. Schimbările bruște de greutate sunt un bun indicator căruia ar trebui să îi acorzi atenție pentru a putea observa starea de sănătate a corpului tău.

4. Îți pierzi ușor răbdarea

Atunci când ești stresată poate fi extrem de greu, dacă nu chiar imposibil, să fii răbdătoare cu alte persoane. Chiar și cea mai nesemnificativă problemă poate ajunge să te enerveze și să te facă să devii mânioasă, uneori chiar cu tendințe de violență. Chiar dacă te scuzi pentru comportamentul pe care îl ai și pe care îți e greu să-l înțelegi, mai ales dacă înainte erai o fire calmă, dacă se repetă e timpul să începi să practici tehnici de relaxare. Poți apela și la un consilier care te va ajuta să gestionezi situația și să nu îți strici relațiile cu ceilalți.

5. Îți cade mult păr

O persoană poate pierde zilnic aproximativ 100 de fire de păr, însă în perioadele stresante poți observa schimbări notabile și pierderi semnificative de păr. În acest caz trebuie să consulți un doctor, pentru a vedea de ce natură este cauza, psihică sau emoțională și să găsiți împreună o formă de tratament.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page