ImportantLocal

LOCAL | Angajații cu program part-time vor plăti integral asigurările de pensii și sănătate

Au fost stabilite noi masuri in ceea ce priveste asigurarea platii de catre angajator a contributiei pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara garantat, pentru toti salariatii, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de munca de tip part-time. Exceptie de la noile modificari fac salariatii elevi, studenti, persoane cu dizabilitati, pensionari si cei care cumuleaza venituri de cel putin nivelul salariului minim brut pe tara.

“Masura are rolul sa protejeze aceste categorii de salariati asigurându-le dreptul la pensie si la servicii medicale în sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul sa limiteze situatiile în care contractele de munca cu timp partial sunt încheiate pentru evitarea impozitarii potrivit regulilor prevazute pentrucontractele individuale de munca cu timp normal de lucru si, implicit, sa elimine inechitatile fata de angajatorii care încheie contracte individuale de munca cu timp normal si asigura salariul minim brut pe tara propriilor salariatilor”, se specifica conform noilor reglementari la Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Codului fiscal.

Afectati de aceste schimbari sunt salariatii aflati în una din urmatoarele situatii: Elevi sau studenti cu vârsta pâna în 26 de ani; Ucenici în vârsta de pâna la 18 ani; Persoane cu dizabilitati care, prin lege, au posibilitatea sa lucreze mai putin de 8 ore pe zi; Pensionari pentru limita de vârsta în sistemul publice de pensii; Persoanele care cumuleaza venituri de cel putin nivelul salariului minim brut pe tara.

Noile reglementari vor intra în vigoare la 1 august si se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii august 2017. Potrivit datelor statistice si studiilor efectuate în acest sens, exista circa 1,1-1,2 milioane de contracte de munca cu timp partial si 370.000 salariati activi au un singur contract de munca cu timp partial.

Totodata, exista aproximativ 710.000 asigurati cu contracte de munca cu timp partial care au un venit mediu brut de 903 lei/lunar. De precizat faptul ca, în ultimii doi ani, numarul locurilor de munca cu timp partial a crescut mai repede decât cele cu timp complet, respectiv cu 3,7% în medie pe an fata de 2,1% în medie.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page