ImportantLocal

LOCAL | Amenzi de 280.000 lei date de ITM Botoșani în primul semestru din 2017

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate de către ITM Botoşani  în cadrul serviciilor Sănătate şi Securitate în  Muncă şi Control Relaţii de Muncă în cursul semestrului I  2017 este de 280.000 lei.

Programele desfăşurate de inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani, în domeniul Relaţiilor de Muncă

1.Verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile Codului Muncii – Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

S-a nominalizat grupul de lucru la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă. Au fost efectuate un număr de 660 controale, au fost aplicate un numar de 29 sanctiuni contravenţionale din care 18 amenzi în valoare de 162.500 lei si 11 avertismente. În urma acestor controale au fost depistate un numar de 15  persoane care lucrau fara forme legale. În acest sens  au fost sancţionaţi 10 angajatori, cu amenzi in valoare de 150.000  lei. Pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă (faptă ce constituie infracţiune), au fost constatate 2 cazuri si a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani. Pentru neîntocmirea documentelor de evidenţă a orelor de muncă prestate de salariaţi, au fost sancţionaţi 7 angajatori cu amenzi in valoare de 10.500 lei. Pentru neacordarea repausului săptămânal s-a aplicat o sancţiune de 2000 lei.

2.Campanie privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia, a muncii tinerilor şi copiilor: construcţii, prelucrarea şi conservarea cărnii/peşte şi a produselor din carne/peşte şi comercializarea acestora, fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase, depozitarea şi comercializarea produselor cerealiere şi a produselor de panificaţie, fabricarea şi comercializarea produselor lactate, fabricarea băuturilor alcoolice şi răcoritoare, industria lemnului, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, pază, unităţi care desfăşoară activităţi în staţiuni montane şi de pe litoral, unităţi care desfăşoară activitate pe timpul nopţii (restaurante, baruri, cluburi, discoteci, jocuri de noroc, unităţi de comerţ cu program non-stop, unităţi distribuţie carburant), colectarea şi reciclarea deşeurilor nepericuloase, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, alte prestări de servicii.

S-a nominalizat grupul de lucru la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă. Au fost efectuate un număr de 135 controale şi au fost depistate 4  persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Au fost  sancţionaţi 12 angajatori cu amenzi în valoare de 43.000 şi au fost dispuse un număr de 176 măsuri de remediere a  deficienţelor  constatate.

 

  1. Campanie privind verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile O.G. nr.25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare.

 

S-a nominalizat grupul de lucru la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă. În semestrul I 2017 au fost efectuate un număr de 8 controale, toate împreună cu IGI. Nu au fost constatate deficienţe.

 

  1. Verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri şi a normelor de aplicare a acesteia, cu modificările şi completările ulterioare.

S-a nominalizat grupul de lucru la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă. Un număr de 14 angajatori au achiziţionat  Registrul de evidenţă a zilierilor, un număr de 39 angajatori au transmis copii ale registrelor  în  semestrului I a anului 2017, înregistrându-se  un număr de 19.994 de zilieri.

 

   4.Verificarea   modului   în    care  agenţii  economici   respectă  prevederile  Legii   

  1. 156/2000   referitoare   la   protecţia  cetăţenilor  români   care  lucrează    în

   străinătate.

S-a nominalizat grupul de lucru la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă. A fost efectuat un  control, nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale şi s-au dispus 3 măsuri de remediere pentru  deficienţele constatate.

5.Verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile H.G. 500/2011 privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor.

S-a nominalizat grupul de lucru la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă. În conformitate cu prevederile H.G. 500/2011 privind întocmirea, completarea şi transmiterea  registrului general de evidenţă a salariaţilor în format electronic, în termenul legal, din totalul de 654 angajatori controlaţi în această perioadă, s-au constatat deficienţe la 82 dintre aceştia. Pentru remedierea deficienţelor constatate au fost dispuse 189 măsuri, au fost aplicate 85 sancţiuni contravenţionale, dintre care 4 amenzi în valoare totală de 45.000 lei şi 82 avertismente.

  6 .Verificarea  modului în  care angajatorii  respectă prevederile art. 129  alin. 1   

  şi   2 din  Legea   dialogului  social  nr.62/2011,  republicată, cu  modificările  şi

  completările  ulterioare.

S-a nominalizat grupul de lucru la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă. Au fost

efectuate un număr de 58 de controale, în urma cărora au fost dispuse un număr de

21 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

  1. Campanie Naţională privind respectarea de către beneficiari  a  prevederilor

     Legii   nr.52/2011    privind   exercitarea  unor activităţi  cu caracter ocazional

     desfăşurate  de  zilieri, cu modificările şi completările ulterioare.

S-a nominalizat grupul de lucru la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă. Un număr de 14 angajatori au achiziţionat  Registrul de evidenţă a zilierilor, un număr de 39 angajatori au transmis copii ale registrelor  în  semestrul I al anului 2017, înregistrându-se  un număr de 19.994 de zilieri.

  1. Verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile Legii nr. 344/2006 şi a H.G. nr.104/2007 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale.

S-a nominalizat grupul de lucru la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă. În  urma controalelor efectuate, nu au fost constatate încălcări ale legislaţiei muncii.

  1. Verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată.

S-a nominalizat grupul de lucru la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă. În  urma controalelor efectuate, nu au fost constatate încălcări ale legislaţiei muncii.

În această  perioadă, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani  au  fost   înregistrate un număr de 227 petiţii, dintre care 222 în domeniul Relaţiilor de Muncă, 5 în domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă şi 8 comune (RM+SSM).

Au fost sesizate în  special   următoarele  aspecte: neacordare drepturi salariale, nerespectarea  timpului de muncă, neplata orelor suplimentare, muncă  fără  forme  legale, nerespectarea prevederilor  HG  500  – privind  Registrul  General  de   Evidenţă  al Salariaţilor, nerespectare condiţii de muncă, etc. Domeniile  de  activitate de unde provin  sesizările sunt : prestări  servicii, confecţii, construcţii,  comerţ, producţie, etc.

*În cadrul compartimentului Sănătate şi Securitate în Muncă s-au desfăşurat în această perioadă, următoarele activităţi, conform  Programului cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii 

 

– Indicatori specifici domeniului securităţii şi sănătăţii în muncă

– În  primul  semestru  al  anului  2017,  au   fost  efectuate  un număr de 399 controale.

– S-au constatat 961 neconformităţi faţă de prevederile legale, pentru care s-au dispus 1008  măsuri  de  îndreptare. — Au  fost  sancţionaţi  961  angajatori, cu  2031  sancţiuni  contravenţionale   din  care  13  amenzi  în valoare de 72.500 lei şi  948  avertismente.

– Au  fost  comunicate  23  de  evenimente  de către angajatori, în care au fost implicaţi 23   lucrători.  Au   fost   cercetate  23  de   evenimente   de   către   angajatori  şi  un eveniment  de  către Inspectoratul Teritorial de Muncă.

În cursul  primului semestru al anului, inspectorii  de  muncă au continuat acţiunile de Informare   şi   conştientizare   a   tuturor    actorilor  implicaţi  (angajatori, lucrători, membri   ai   CSSM,  medici   de   medicina   muncii,  reprezentanţi   ai   patronatelor, sindicatelor etc.) privind  necesitatea   dezvoltării   culturii  de  prevenire în domeniul securităţii şi sănătăţii în  muncă.

 

*Campanii în domeniul serviciului Sănătate şi Securitate în Muncă

 

  1.Campanie naţională privind implementarea în sistemul de învăţământ a

   proiectului „Valenţe culturale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”.

S-a nominalizat grupul local de lucru de la nivelul inspectoratului teritorial de muncă.             S-a contactat Inspectoratul Şcolar Judeţean,  şcolile participante; s-au efectuat vizite

de  lucru  a  inspectorilor  de  muncă  din cadrul ITM în unităţile şcolare nominalizate.

S-au  organizat şi desfăşurat concursuri la nivel judeţean şi naţional.  Au participat un

număr  de  5  unităţi  şcolare,  fiind  implicate  un  număr de 10 cadre didactice şi 250

elevi.

2.Organizarea şi desfăşurarea Săptămânii Europene de Securitate şi Sănătate în Muncă sub egida Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă – „Stresul sub control”.

S-a nominalizat grupul de lucru de la nivelul  inspectoratului teritorial de muncă. Se urmăreşte antrenarea întreprinderilor prin efectuarea evaluării riscurilor din perspectiva diversităţii vârstei. Se lucrează la elaborarea celor două lucrări ce urmează a fi prezentate în cadrul Simpozionului tehnico-ştiinţific ce va avea loc în perioada 25-27.10.2017  în centrul organizatoric Suceava.

  1. Campanie naţională de combatere a riscurilor de cădere de la înălţime şi surpare de maluri pe şantierele fixe şi mobile.

S-au identificat angajatorii cu un volum important de activitate în domeniu. Au avut loc acţiuni de informare a unităţilor din domeniul construcţiilor cu privire la modul de derulare a campaniei şi tematica abordată, conform metodologiei transmise de către Inspecţia Muncii.

Au fost efectuate un număr de 4 controale la 4 angajatori din domeniu, cu un număr de 317 salariaţi, fiind constatate un număr de 15 neconformităţi faţă de prevederile legale în domeniu, fiind dispuse un număr de 15 de măsuri de remediere. Au fost dispuse 15 sancţiuni contravenţionale din care o amendă în valoare de 7000 lei şi 14 avertismente.

  1. Acţiune de conştientizare şi control cu privire la utilizarea corectă a produselor cu conţinut de silice cristalină.

Acţiune de conştientizare şi control cu privire la utilizarea corectă a produselor cu conţinut de silice cristalină. Număr angajatori controlaţi – 4, nr. angajatori sancţionaţi – 4, nr. măsuri dispuse – 9, nr. sancţiuni – 9 avertismente.

5.Acţiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderi mici (10 – 49 lucrători).

Acţiunea are ca obiectiv monitorizarea respectării prevederilor legale privind prevenirea riscurilor profesionale în întreprinderi mici, precum şi cu privire la măsurile de prevenire şi protecţie aplicate. Acţiunea de monitorizare urmăreşte, pe de o parte, conştientizarea angajatorilor cu privire la necesitatea respectării cerinţelor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi, pe de altă parte, identificarea situaţiei actuale a activităţilor de prevenire şi protecţie realizate în întreprinderi mici. Număr chestionare transmise agenţilor economici – 65.

  1. Acţiune de informare privind consultarea lucrătorilor şi de verificare a organizării şi funcţionării comitetelor de securitate şi sănătate în muncă Acţiunea are ca obiectiv sensibilizarea angajatorilor privind importanţa consultării lucrătorilor, precum şi importanţa organizării şi funcţionării comitetelor de securitate şi sănătate în muncă.

A fost prezentată metodologia acţiunii  inspectorilor de muncă de către grupul local de lucru. A fost analizat proiectul fişei şi a ghidului de către grupul local de lucru împreună cu inspectorii de muncă şi s-a transmis Inspecţiei Muncii punctul de vedere. A fost publicat pe site-ul instituţiei fişa orientativă pentru angajatori.

  1. Campanie privind respectarea prevederilor securităţii şi sănătăţii în muncă la unităţi din domeniul silviculturii şi exploatărilor forestiere.

Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării prevederilor legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru utilizarea în muncă a echipamentelor de muncă  în activităţile din silvicultură şi exploatări forestiere.

Număr angajatori controlaţi – 6, nr. angajatori sancţionaţi – 6, nr. măsuri dispuse – 6, nr. sancţiuni-6 avertismente.

  1. Acţiune de instruire a inspectorilor de muncă cu atribuţii în domeniul supravegherii pieţei din inspectoratele teritoriale de muncă cu privire la prevederile noilor acte normative specifice.

Acţiunea are ca obiectiv instruirea inspectorilor de muncă ce au atribuţii de supraveghere a pieţei pentru cunoaşterea noilor prevederi legale care au intrat recent în vigoare, utilizarea aplicaţiei informatice proprii, aplicarea unitară a legislaţiei ce reglementează punerea pe piaţă a produselor.

Număr participanţi la instruirea de la centrul zonal Suceava – 2 inspectori de muncă.

  1. Campanie naţională de supravegherea pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii, conform programului sectorial pentru anul 2017, coordonat de către Comisia Europeană.

Acţiunea are ca obiectiv verificarea implementării de către producători, importatori şi distribuitori, a prevederilor actelor normative cu privire la introducerea pe piaţă, prin care s-au transpus directivele europene în domeniu.

Număr angajatori controlaţi – 30, număr produse verificate – 200, nr. angajatori sancţionaţi – 0, nr. măsuri dispuse – 15.

 

   Valoarea totală a sancţiunilor aplicate de către ITM Botoşani  în cadrul serviciilor Sănătate şi Securitate în  Muncă şi Control Relaţii de Muncă în cursul semestrului I  2017 este de 280.000 lei.

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page