Diverse

DIVERSE | Cum îți afectează statul pe scaun sănătatea

Statul pe scaun pentru o perioadă lungă de timp este asociat cu un risc crescut de a dezvolta o serie de probleme de sănătate.

Iată, așadar, ce consecințe neplăcute poate statul prelungit pe scaun asupra sănătății!

Coloana vertebrală este afectată

Statul pe scaun timp îndelungat poate duce la curbarea coloanei vertebrale în formă de C, motiv pentru care, în timp, mușchii se îngustează și apar dureri musculare puternice.

Pentru a preveni astfel de situații, este recomandat să te ridici de pe scaun cel puțin o dată pe oră, timp de 10 minute. De asemenea, pentru a menține permanent postura dreaptă a corpului, te poți ajuta de o pernă.

Risc crescut de îngrășare

La fiecare două ore petrecute în fața televizorului, ai cu 23% mai multe șanse să devii obez și cu 14% mai multe șanse de a dezvolta diabet zaharat, după cum susțin studii recente.

Privitul la televizor îți afectează somnul și starea de spirit

Poate că nu ți-ai dat seama, însă după ce petreci ore în șir în fața televizorului te simți ușor buimăcit. Oamenii de știință explică această ,,stare”, după ce au descoperit că expunerea prelungită la lumina fluorescentă a ecranului de televizor înainte de a merge la culcare  perturbă ciclul de somn. Prin urmare, a doua zi te simți obosit, deși ai respectat programul celor opt ore de somn. De asemenea, lumina albastră emisă de ecranul televizorului inhibă eliberarea de melatonină.

Statul pe scaun afectează plămânii

Statul pe scaun timp de mai multe ore reduce capacitatea de oxigenare a plămânilor. Drept consecință, capacitatea mentală și concentrarea sunt diminuate, încât creierul nu mai primește suficient oxigen.

Scurtează speranța de viață

Potrivit unui studiu întocmit de cercetătorii australieni, fiecare oră petrecută în fața televizorului înseamnă 22 de minute pierdute din viață (valabil în cazul persoanelor peste 25 de ani).

Specialiștii ne îndeamnă să limităm pe cât posibil timpul petrecut pe canapea, în fața televizorului, la cel mult o oră zilnic.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page