Diverse

DIVERSE | Tratamentele homeopate: cât sunt de eficiente și cum te pot ajuta

Spre deosebire de alte terapii medicamentoase, cele homeopatice sunt recunoscute pentru faptul că nu au efecte adverse și că pot fi indicate indiferent de vârstă. Medicul Adrian Alecu ne explică în rândurile de mai jos care sunt beneficiile acestor tratamente, ce pot ele trata și cât sunt de eficiente.

„Este o știintă medicală complexă, profundă și eficientă, care utilizează un medicament specific, bazată pe principiul similitudinii între medicament și simptome, într-o abordare holistică, unitară, a organismului. Cu peste 200 de ani în urmă, medicul german Samuel Hahnemann, fost bibliotecar al baronului von Brukenthal din Sibiu, a observat că o substanță foarte diluată își inversează efectul față de forma concentrată, ameliorând simptome pe care tot ea le-ar fi putut produce în forma concentrată la omul sănătos.
Astfel a apărut denumirea de <<homeopatie>>, homeo=asemănător, pathos=boală, definind ramura medicală care tratează, determinând organismul să se echilibreze prin căi informaționale asemănătoare bolii“, explică dr. Adrian Alecu, medic primar medicină internă, formator în homeopatie.

Cum funcționează terapia homeopatică

Spre deosebire de tratamentele medicamentoase clasice, cele homeopate transmit organismului informații asemănătoare cu cele care au produs boala, dar mult mai scăzute în intensitate, datorită diluției substanțelor. Organismul folosește aceste informații pentru a-și declanșa propriile mecanisme compensatoare în sensul revenirii stării de sănătate.

Bine de știut este că substanțele din care provin medicamentele homeopatice sunt în mare parte din natură, datorită faptului că atunci când a apărut homeopatia aceasta era singura sursă. Ele pot fi de origine vegetală, animală sau minerală.

În ultimele zeci de ani, sursele din care se prepară s-au extins, cuprinzând și substanțe sintetice, hormoni, substanțe biologic active, cu particularitatea păstrării elementului comun care constă în modul de preparare specific homeopatic.

Datorită tehnologiilor riguroase de preparare și procedeelor de diluare toxicitatea substanțelor este complet anihilată, păstrându-se în soluție doar informația pe care acestea o conțin, informație corelată cu simptomele pe care le-ar fi putut produce dacă nu erau diluate.

Cum se administrează tratamentele

În farmacii, aceste tratamente se pot procura sub formă de granule (pentru administare se țin sub limbă), însă pot fi și tablete, picături, unguente, fiole injectabile sau orice altă formă farmaceutică.

„Administrarea lor se face pe nemâncate, cu minim 15 minute înaintea meselor. Există povești legate de interzicerea consumului de mentă, cacao sau cafea, dar acestea s-au dovedit a nu fi adevărate, deci se pot folosi în timpul tratamentului homeopatic, păstrând distanța de timp menționată“, adaugă medicul Adrian Alecu.

Tratamentele se recomandă doar în urma unei consultații la specialistul homeopat. Aceasta presupune o discuție medic – pacient, examinarea fizică a pacientului și interpretarea medicală a rezultatelor diferitelor investigații.

În plus față de consultația obișnuită, medicul cu competență în homeopatie acordă o atenție deosebită fiecărui detaliu legat de simptomele tale (asocierea lor, condiții de agravare sau ameliorare, cronologia, istoricul, condiții de apariție a bolii, tipologia și personalitatea ta, precum și multe date personale ca relația cu familia, modul tău de reacție la diferite situații și multe altele).

De ce să alegi terapia homepatică

Specialiștii în homepatie susțin că de multe ori dereglarea stării de sănătate este reversibilă, iar organismul are capacitatea de a se reechilibra prin propriile resurse, dar nu o face datorită unor blocaje la diferite nivele bioinformaționale.

În astfel de situații, tratamentele homepatice poate ajuta la declanșarea resurselor compensatorii ale organismului, ajutându-l să se îndrepte spre starea de echilibru al sănătății.

Important este și că acest tip de terapie nu numai că nu are efecte adverse, ci nu duce la apariția dependenței, cum este cazul altor tratamente medicamentoase.

SFAT: Orice tratament homeopat trebuie urmat conform indicațiilor. Nu este necesar să întrerupi medicația anterioară dacă aceasta este necesară, o poți urma în paralel cu tratamentul homeopatic.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page