Diverse

DIVERSE | Atenție la căpușe!

Insecte parazite cu o activitate biologică maximă în sezonul de primăvară, căpușele atacă atât animalele, cât şi omul. Acestea parazitează temporar pe animal sau om, hrănindu-se cu sângele lor, iar în stare liberă trăiesc pe sol, în iarbă, tufişuri,  fără să se hrănească ani de zile.

Din simplu motiv că ele se hrănesc cu sângele omului sau chiar și a animalelor, sărăcesc organismul de sânge, vitamine şi minerale. Saliva lor  conţine diferite substanţe toxice, anticoagulante determinând astfel  fenomene de anemie şi toxicoză.

Odată cu înțepătura, acestea transmit numeroşi agenţi patogeni precum virusuri, bacterii, paraziţi, producând astfel diferite boli, precum paralizia de căpuşe, encefalite, borelioza, babesioza. Acestea pot cauza dermatite sau reacţii alergice de diferite grade.

Cum să te protejezi de căpușe

Evită să stai perioade prelungite în iarbă!

Este recomandat să folosești un spray sau o loţiune împotriva insectelor cu efect testat clinic şi asupra căpuşelor, mai ales când știi că urmează să te duci într-o zonă unde există acest risc. Verifică-ți pielea constant și minuțios, iar la primul semn suspicios nu ezita să mergi la medic! Procedează la fel cu copiii, dacă mergeți împreună.

În cazul în care ai un animal de companie și te însoțeste la o plimbare prin natură sau la iarbă verde, examinează-i blana cu atenție ca nu cumva să se fi ales cu o căpușă.

Îmbracă-te cu pantaloni lungi și bluze subțiri, cu mânecă lungă. Acordă o atenție deosebită și încălțămintei, aceasta nu trebuie să fie deschisă ca să nu ai expusă laba piciorului. Nu uita de o pălărie cu care să îți acoperi capul, ca să eviți prinderea lor în părul tău.

Cum se îndepărtează căpușele

Dacă observi că o căpușă a pătruns în piele, cel mai bine ar fi să te adresezi de urgență unui medic, pentru a o înlătura fără risc de infectare. Pentru a le îndepărta, mai ales dacă nu au intrat mult sub piele, este bine să ai la tine o pensetă cu un vârf fin și subțire, mănuși și un sul de hărtie.

Încearcă să prinzi căpușa cât mai aproape de gura ei, adică de partea care se află în piele. Corpul ei va rămâne întotdeauna la suprafața pielii tale în faza incipientă.

Dacă o prinzi de burta ei care va fi plină cu sânge riști să se spargă sau să împingi fluidul infectat din căpusă direct în pielea ta.

Nu încerca să o învârți pentru a o extrage, există riscul să rămână parți din ea sub pielea ta. Trage-o ușor afară și apoi depozitează-o într-un recipient ermetic eventual la congelator în cazul în care ai nevoie ulterior de investigații.

Odată îndepărtată, spală zona mușcată cu multă apă caldă și săpun și mergi de urgență la un medic specialist.

Află care sunt cele mai periculoase insecte AICI

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page