Important

NATIONAL | PFA și firmele de apartament trebuie să se înregistreze și să aducă documente pentru a li se stabili taxele locale

Firmele și persoanele fizice autorizate cu sedii acasă va trebui să depună declarații la taxe locale, până pe 31 martie, însoțite de documente din care să reiasă destinația clădirii, potrivit normelor Codului fiscal. În funcție de acestea și de înregistrarea utilităților, impozitele vor fi ca pentru locuințe – majorate cu până la 30% – sau nerezidențiale – cel puțin duble față de cele actuale.

Având în vedere că noul Cod fiscal, care va intra în vigoare de anul viitor, schimbă sistemul de taxare a clădirilor în funcție de destinație, în loc de proprietar – persoană fizică sau juridică -, clădirile în care au sedii firmele și Persoanele Fizice Autorizate (PFA) se încadrează, în principiu, la destinație mixtă. Prin urmare, ar trebui să plătească un impozit însumat pentru suprafața din casă folosită ca locuință și pentru cea rezervată activității.

Totuși, Codul fiscal precizează că acolo unde suprafețele – de locuit și comercială – nu pot fi evidențiate distinct, impozitul se stabilește ca pentru clădiri rezidențiale, dacă nu se desfășoară nicio activitate economică. Impozitul se calculează, însă, ca pentru clădiri nerezidențiale dacă se desfășoară activitate și sunt înregistrate cheltuielile cu utilitățile.

Sursa: www.profit.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page