Important

NATIONAL | Intervenția statului reduce valoarea facturilor la energie cu 5% de la 1 ianuarie 2016

De la 1 ianuarie, tariful mediu de distribuţie al energiei electrice scade cu 12 la sută în întreaga ţară. O decizie luată de ANRE după ce autorităţile au dezvăluit profiturile uriaşe obţinute de companii prin intermediul facturilor la energie electrică. În spatele acestor profituri stau mecanisme financiare girate chiar de stat. Consumatorii plătesc facturi umflate an de an pentru investiţii care încă nu au început.

Tarife mari, pene de curent dese, localităţi neelectrificate şi profituri pe care chiar autorităţile le consideră exagerate. Aceasta este realitatea unui domeniu vital pentru modernizarea României.

Energia electrică îşi triplează preţul de la centrală până la priza consumatorului. Una dintre cauze este chiar tariful cerut de companii precum Electrica, Enel, CEZ, E.ON şi Transelectrica. Statul a decis să scadă aceste tarife începând cu 1 ianuarie 2016.

Pentru prima dată în ultimii zece ani, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei reduce atât de mult tariful de distribuție permis companiilor private. Cu alte cuvinte, ANRE reduce principala sursă de profit a firmelor care dețin monopolul pe cele opt zone de distribuție din țară.

Tariful de distribuție reprezintă aproximativ 40% din factura finală, iar împreună cu tariful de transport reprezintă peste jumătate din factură.

De la 1 ianuarie tarifele de distribuție vor fi mai mici, în medie cu 12%, a decis ANRE. Totul va duce la o scădere a facturii finale cu cel puţin 5 procente.

Citeste continuarea articolului pe  www.digi24.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page