DiversePublicitate

5 motive relevante pentru a utiliza un ccTLD (domeniu web national de nivel superior)

Unele ccTLD-uri (domenii nationale de nivel superior sau country code top-level domain in engleza) sunt printre cele mai frecvent inregistrate extensii de domenii din lume. Si totusi, odata cu aparitia noilor extensii de domenii generice, ccTLD-urile sunt uneori o doua alegere, in ciuda numeroaselor lor beneficii. In acest articol vom detalia istoria si multiplele motive pentru a utiliza un ccTLD.

Este posibil sa cunoasteti ccTLD-ul propriei tari (in cazul nostru, .ro), dar nu sunteti pe deplin constient de beneficiile inregistrarii unei astfel de extensii de domeniu. Sa recapitulam impreuna de ce ar trebui sa luati in considerare achizitionarea unui ccTLD.

Ce este o extensie de domeniu?

Dupa cum stiti deja, un domeniu este o adresa pe care o introduceti in bara URL a browserului pentru a vizita un site web. Extensia de domeniu, numita si TLD (Top-Level Domain) este partea „dupa punct”. In exemplul https://www.hostx.ro, extensia este .ro

Atunci cand alegeti un domeniu pentru site-ul dvs., alegerea numelui de domeniu potrivit este, desigur, importanta, deoarece trebuie sa va reprezinte marca. Dar alegerea extensiei de domeniu relevante nu este mai putin importanta. Avand in vedere ca exista aproximativ 1.500 de extensii impartite in mai multe categorii, este esential sa cunoasteti bine care TLD-uri se adreseaza si cui. Mai jos sunt cele trei categorii principale de extensii de domeniu:

  • gTLD-uri – sapte extensii de domeniu generice originale care au fost create la inceputul existentei Internetului: .COM, .ORG, .NET, .INT, .EDU, .GOV, .MIL
  • noile gTLD-uri – noile TLD-uri generice precum .TOP, .LOAN, .XYZ, .ONLINE
  • ccTLD-uri – domenii nationale de nivel superior precum .US, .LU, .FR, .DE, .EU, etc.

Cine este organizatia responsabila pentru extensiile de domeniu?

Organizatia non-profit cu sediul in Los Angeles ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) gestioneaza sistemul de nume de domenii. Aceasta hotaraste posibilitatea inregistrarii de noi extensii, le gestioneaza pe cele existente, incredinteaza gestiunea tehnica a unei extensii unor registre, care apoi delega gestiunea comerciala unui registrar (cum ar fi HostX).

In esenta, registrarii de domenii cum este si HostX vand domenii web, gestioneaza inregistrarile, reinnoirile si transferurile.

Ce este un ccTLD?

ccTLD (country code Top-Level Domain) este in esenta, o extensie de domeniu national de nivel superior din doua litere care este atribuita unei tari, unui stat sau unui teritoriu pe baza codului de tara ISO.

Aplicatiile pentru acest tip de TLD au inceput in 1985, primele extensii inregistrate in acel an fiind .US (Statele Unite), .UK (Regatul Unit) si .IL (Israel). Pana in prezent, exista peste 300 de ccTLD-uri, dintre care .TK (Tokelau), .CN (China), .DE (Germania), .UK (Regatul Unit) au cele mai multe domenii inregistrate. In iunie 2022 erau 237,97 milioane ccTLD-uri inregistrate.

Cand sunt utilizate in mod obisnuit ccTLD-urile?

Aceste TLD-uri „cod de tara” ii ajuta pe utilizatorii de Internet sa inteleaga unde se afla entitatea din spatele unui site web. Iata trei cazuri de utilizare principale pentru ccTLD-uri:

  • Pentru a face disponibil acelasi continut in diferite tari si limbi
  • Punerea la dispozitie a unui anumit continut pentru o anumita tara sau localitate
  • Pentru a scrie un nume intr-un anumit mod sau pentru a servi o estetica a marcii (ex. shoe.es)

Motive pentru a utiliza un ccTLD (domeniu national de nivel superior)

1. Pentru a creste increderea clientilor

ccTLD-urile sunt cunoscute pentru ca inspira incredere clientilor, deoarece acestia sunt familiarizati cu ele. ccTLD-urile exista de mult timp si sunt vazute ca extensii serioase. Prin utilizarea unui ccTLD, de asemenea, trimiteti un mesaj clientilor existenti si potentiali ca aveti o prezenta locala.

Inregistrarea unui domeniu .RO va indica in mod clar audientei dvs. ca aveti o identitate romana sau o prezenta in Romania. De asemenea, inregistrarea unui .EU le va arata clientilor dvs. ca nu sunteti doar o companie locala. Ci ca aveti (sau planuiti sa aveti) o prezenta europeana.

2. Motoarele de cautare agreaza ccTLD-urile

Cand utilizati un ccTLD, informati Google ca afacerea dvs. vizeaza tara careia ii este atribuita extensia. Pentru a determina cel mai bun public tinta pentru o pagina, Google se uita la ccTLD-ul site-ului dvs. Apoi le spune motoarelor de cautare ca site-ul dvs. este destinat in mod explicit unei anumite tari.

Folosind un ccTLD, nu trebuie sa va bazati pe Geotargeting pentru a va directiona continutul site-ului catre o anumita tara si piata. Geotargeting-ul este o metoda in general utila pentru site-urile web care utilizeaza gTLD-uri care nu sunt afiliate unei anumite tari. Totodata, inregistrandu-va website-ul cu TLD-urile mai multor tari (hostx.ro, hostx.de, hostx.fr, etc.), va asigurati ca fiecare website vizeaza o piata diferita, si va puteti adresa direct doar publicului din acea tara.

3. ccTLD-urile au o mai mare disponibilitate

Daca va doreati o extensie de domeniu .COM sau alta optiune, insa acestea nu erau disponibile, un ccTLD poate fi o solutie buna, deoarece are o mai mare disponibilitate. Cu peste 50% domenii inregistrate la nivel global, .COM este extensia preferata, in mod clar. Insa aceasta popularitate vine cu o disponibilitate limitata. Optarea pentru un ccTLD este o modalitate buna de a pastra o imagine serioasa, avand totusi o alegere rezonabila a numelui de domeniu.

4. ccTLD-urile sunt mai scurte decat majoritatea extensiilor

Dupa cum am mentionat anterior, ccTLD-urile sunt compuse din doua litere (.ro, .fr, .de, etc.). O caracteristica care le face cele mai scurte extensii de domeniu de pe piata! Acesta poate fi un mare avantaj, mai ales daca numele marcii dvs. este lung. Sau nu doriti sa ii asociati un TLD mai lung. Un TLD scurt va face URL-ul site-ului dvs. mai usor de retinut pentru clienti, mai usor de tastat si de citit.

5. Unele ccTLD-uri pot fi utilizate ca gTLD-uri

Unele domenii nationale de nivel superior (ccTLD) sunt utilizate in mod obisnuit ca extensii generice si pot fi inregistrate fara restrictii. Acestea includ:

  • .ME – Codul oficial de tara al Muntenegrului functioneaza perfect pentru site-uri web personale sau bloguri.
  • .TV – codul de tara pentru insula Tuvalu este folosit in general ca reprezentare a „televiziunii”.
  • .FM – TLD-ul oficial pentru Statele Federate ale Microneziei este deosebit de popular pentru posturile de radio.
  • .IO – Extensia de domeniu pentru British Indian Ocean Territory este foarte populara in industria tehnologiei.

Unele dintre aceste TLD-uri pot fi folosite pentru nume de domenii creative. De exemplu, psycholo.gy foloseste TLD-ul .GY apartinand Guyanei pentru a crea cuvantul „psihologie”.

Cum inregistrati un ccTLD?

Puteti sa va inregistrati un nume de domeniu utilizand un ccTLD la un registrar de domenii precum HostX. Pe langa inregistrare nume domeniu, mai puteti opta si pentru un pachet de gazduire web (Linux sau Windows), sau pentru diverse tipuri de certificate SSL.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page