IncendiuLocal

34,45% mai multe incendii în trimestrul I, față de aceeași perioadă a anului trecut

n primele trei luni ale anului 2024, forțele de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 160 de incendii din care 33 de vegetație uscată, cu 34,45% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut (119 incendii în trimestrul I 2023, din care 14 de vegetație uscată).

Mai bine de jumătate au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

35 de persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, șase dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale. Din nefericire, un bărbat, în vârstă de 83 de ani, din localitatea Coțușca, şi-a pierdut viaţa în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința.

Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse în lunile ianuarie, februarie și martie în gospodării și locuințe sunt:

– coș de fum defect/ necurățat de funingine sau neprotejat termic – 54;

– instalații și aparate electrice defecte – 23;

– mijloacele de încălzire nesupravegheate sau improvizate – 12;

– foc deschis în spații deschise – 9;

– cenușa/jar/scântei – 9;

– fumatul în locuri nepermise – 7.

Valoarea bunurilor salvate în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani se ridică la aproximativ 13.400.000 lei, în timp ce pagubele provocate sunt de peste 1.300.000 de lei.

Majoritatea incendiilor s-au produs în mediul rural, la gospodăriile cetățenești.

O analiză privind situaţia incendiilor produse pe teritoriul judeţului Botoşani arată că cele mai multe evenimente au fost înregistrate în municipiul Botoșani- 20, Flămânzi – 9, Dorohoi – 6, Darabani, Avrămeni, Săveni – câte 5.

Cele 33 de incendii de vegetație uscată au fost generate de utilizarea focului deschis în spații deschise.

Atragem atenția asupra faptului că legislația privind protecția mediului interzice arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, a turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Precizăm faptul că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau miriște de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page