Local

29 noiembrie, ziua în care se năștea în Botoșani un remarcabil actor de teatru și film

Mihai Mereuță se naște în Botoșani, la Santa Mare, în 29 noiembrie 1924, într-o familie de țărani. Termină gimnaziul în localitate și apoi pleacă la liceu în Iași. După terminarea liceului se înscrie la Facultatea de Litere și Filosofie din Iași, unde urmează cursurile de limbă română și filosofie.
În paralel însă, urmează și cursurile Conservatorului “George Enescu” din Iași. După terminarea studiilor, atât a Facultății de Filozofie cât și a Conservatorului, în 1948 este angajat ca actor la Teatrul Național din Iași .
Totuși, debutul ca artist de teatru îl face pe scena Teatrului Național din Ploiești (astăzi Teatrul “Toma Caragiu”), jucând rolul “Cetățeanului turmentat” din piesa “ O scrisoare pierdută“, de I.L. Caragiale. Aici este coleg de scena cu marele actor Ion Marinescu, desfășurând o bogată activitate.
În 1957, la solicitarea Luciei Sturdza Bulandra, actorul vine pe scena bucureșteană. Va juca alături de: Ion Caramitru în piesa ”Tineri căsătoriți caută cameră”, alături de Mariana Mihuț în ”Interviu”, și alături de Toma Caragiu și Margareta Pâslaru în ”Opera de trei parale”.
Din acest capăt al carierei va desfășura o multitudine de roluri .Ultimul rol important în care a putut fi aplaudat, a fost cel din piesa “Boabe de rouă pe o frunză de lotus, în bătaia lunii”, jucată pe scena Teatrului Național din București .
Activitatea în lumea teatrului a fost completată de sute de piese radiofonice și de peste cincizeci de roluri, ca actor de film.
În ultimii ani de viață, a prezentat la postul de televiziune TVR 2, emisiunea “Ferma”, dedicată agriculturii.
Se stinge în urma unui stop cardiac, la 1 aprilie 2003, la București.
Va rămâne în amintirea tuturor, așa cum s-a autocaracterizat :
“….Eu sunt ţăran. Oleacă şcolit, dar ţăran. Când am venit la liceu la Iaşi, m-am descălţat de opinci la bariera Iaşului, m-am încălţat cu o pereche de bocanci şi am dat examen la liceu…” !!
(Sursa: internet)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page