Local

28 februarie – Ziua Protecției Civile din România

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani îmbracă, de două ori pe an, haina de sărbătoare – pe 28 Februarie – Ziua Protecţiei Civile din România şi pe 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România.

Particularitatea a apărut în urmă cu 19 ani, când s-a înfiinţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, prin fuzionarea Grupului de Pompieri cu Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă.
În acest an, pe 28 februarie, se împlinesc 90 de ani de la legiferarea primelor activităţi de protecţie civilă din România, urmând ca pe 13 septembrie, 175 de ani de la Bătălia din Dealu Spirii.
În 1933, pe 28 februarie a fost aprobat prin Decretul Regal nr. 468 „Regulamentul de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Scopul era acela „să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resursele teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”, iar acest moment este considerat data de naştere a Protecţiei Civile în România.
Numită şi ARMA VIEŢII, având ca deviză motto-ul ”CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”, Protecţia Civilă este o componentă a apărării naţionale, ce cuprinde un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora.
Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi la „apărare civilă” în 1978 şi la „protecţie civilă” în 1994.
Așadar, în prezent, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul general şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă și se referă la:
– identificarea riscurilor existente în diferite zone;
– informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare;
– organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă;
– alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului;
– înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor;
– asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.
Mâine, începând cu ora 13:00, la sediul inspectoratului, va avea loc un ceremonial militar în cadrul căruia se vor citi mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, Ordinul de Zi pe Unitate al Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani şi ordinele de înaintare în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, pentru personalul care și-a îndeplinit, în mod exemplar, atribuţiile de serviciu.
De asemenea, vor fi depuse jerbe de flori la monumentele eroilor pompieri din Botoșani și Dorohoi.
Reamintim faptul că, până pe 3 martie a.c., între orele 09:00 – 15:00, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Botoșani, Dorohoi, Ștefănești și Săveni își vor deschide porțile pentru toți cei care își doresc să afle cu ce se ocupă salvatorii militari. Activitățile se vor desfășura în aer liber, la următoarele sedii:
– Detașamentul de Pompieri Botoșani, din strada Uzinei nr. 3;
– Detașamentul de Pompieri Dorohoi, din strada Dumbrava Roșie, nr.2;
– Stația de Pompieri Săveni, din strada Nicolae Iorga, nr.5;
– Garda de Intervenție Ștefănești, din strada Nicolae Iorga, nr.16.
În situația în care copiii vor fi însoțiți de cadre didactice, accesul se va realiza în mod organizat, pe baza unui tabel nominal al fiecărei clase în parte, întocmit în prealabil.
Sub sloganul „Împreună mai pregătiți”, în perioada 25 februarie – 04 martie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani va desfășura mai multe acțiuni de informare și educare preventivă. Astfel, botoșănenii interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.
Acțiuni de informare și educare preventivă se vor desfășura și în celelalte localități ale județului prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, care au primit materiale preventive în vederea distribuirii acestora către cetățeni.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page