Diverse

DIVERSE | A venit iarna, ce ne facem cu masinile? 6 reguli de supravieţuire în acest weekend de iarnă

Cum, a venit iarna? Pe final de ianuarie? Când toată lumea credea că vine primăvara? Cum, adică e normal? Da, e normal să fie iarnă, zăpadă, viscol şi frig. Numai că noi am început să gândim anormal în ultimii ani… Pentru şoferii care se vaită relativ la vremea din acest weekend, iată 6 ponturi. Pentru ca să evitaţi atacurile de panică.

Regula numărul 1

Dacă nu e neapărat necesar să foloseşti maşina, nu o folosi

Las-o în parcare, pe trotuar, pe interzis, pe unde o parchezi de obicei. Cel mai probabil este într-un loc unde maşinile de deszăpezire nu ajung. Sau, mai rău, pe marginea drumului, unde maşinile de deszăpezire ţi-o transformă într-un morman de zăpadă şi zoaie noroioase.

Pentru a evita descărcarea bateriei, e bine să-i dai o cheie cel puţin o dată pe săptămână, ba chiar de mai multe ori, în funcţie de câte nopţi geroase sunt. Se încarcă bateria, iar motorul nu riscă să se gripeze. Poţi şi să decuplezi bornele bateriei, dar la maşinile foarte moderne nu ajută mai mult. Dacă nu ai garaj sau o prelată, protejează parbrizul şi luneta cu o folie, la fel şi ştergătoarele (cauciucul lor e sensibil la frig).

Şi curăţă maşina de zăpadă şi gheaţă ori de câte ori ai timp, asta ajută la menţinerea ei şi eviţi acumularea de apă care îngheaţă pe la chedere, de exemplu. E utilă şi folosirea sprayurilor anti-îngheţ pentru uşi şi mânere, ca să poată fi deschise mai uşor.

Dacă trebuie să pleci cu maşina, vei petrece minimum 5 minute să o cureţi de zăpadă. După care minimum 10 minute să dai la lopată să-ţi faci loc să ieşi cu ea. După care începe nebunia traficului din oraş, care, în condiţii de iarnă, e o adevărată junglă.

Merită să rişti reparaţii costisitoare, timp pierdut pe la poliţie şi asigurări şi service-uri ori neuroni consumaţi iremediabil cu birocraţia şi, eventual, nesimţitul/neatentul care ţi-a provocat paguba? Mă rog, poate ultimul caz ţi se aplică ţie…

Nu mai bine chemi un taxi? Sau amâni ce ai de făcut şi stai la căldurică în casă? În cazul ăsta, permite-mi să-ţi dau un sfat: MIŞCĂ AFARĂ! Zăpada din faţa blocului, de pe trotuar şi de pe alei nu se dă singură la o parte. Şi nici nu stă armata să-ţi facă ţie alee prin zăpadă, doar pentru că plăteşti nişte impozite.

Mai ştii ce înseamnă responsabilitate sau te-ai obişnuit să-i blamezi pe toţi ceilalţi în timp ce tu nu faci nimic? Asta este iarna, nu ne mai putem ascunde după acuzaţiile la adresa autorităţilor, care fac şi ele ce pot, că doar nu avem bugete de miliardari petrolişti să băgăm în utilaje de deszăpezire şi mâini de dat la lopată la fiecare 5 metri.

În plus, ai ocazia să socializezi cu ceilalţi care dau la lopată. Îţi garantez că e ceva inedit, după atâta intoxicare cu facebook… Şi da, sfatul ăsta îl dau după ce taman am făcut muncă patriotică în faţa scării cu lopata, din păcate singur. Da’ poate am dat exemplu altora, mai ştii?

Regula numărul doi

Acordă timp curăţirii temeinice a maşinii

Da, ok, sunt lucruri pe care mulţi le ştiţi, bla-bla, iar ne dă ăsta aceleaşi sfaturi banale despre cum să mergi iarna… SĂ AVEM PARDON! Nu sunt deloc sfaturi banale, iar, cum repetiţia este mama învăţăturii, îi rog pe cei care se cred atotştiutori să fie mai modeşti şi mai atenţi.

Pentru că mi se pare scandalos să văd atâţia şoferi iresponsabili, care circulă cu zăpadă pe geamuri şi pe faruri, fără a înţelege pericolele lipsei vizibilităţii, atât din maşină, cât şi pentru ceilalţi.

Aşadar, nu ţi se aplică prima regulă şi e musai să pleci în acest weekend de iarnă cu maşina. Pe care ţi-ai găsit-o mai mult sau mai puţin înzăpezită. Ştii paşii care trebuie urmaţi înainte să pleci la drum?

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci ar fi să dai drumul la motor. Ştiu, şi eu sunt ecologist şi primul impuls ar fi ”de ce să arzi gazul degeaba?”. Însă, în timpul pe care ţi-l petreci curăţând maşina, măcar se încălzeşte motorul şi climatizarea va fi mai eficientă pentru dezaburire şi menţinerea unei ambianţe interioare confortabile, ca temperatură.

Apoi începe să cureţi zăpada de pe maşină de sus în jos. E stupid să cureţi geamurile, iar apoi să dai peste ele zăpada de pe acoperiş… Măturică pentru zăpada afânată, racletă pentru gheaţa de pe geamuri şi de pe faruri şi stopuri (da, şi astea trebuie curăţate dacă vrei ca luminile să-ţi fie văzute prin viscol şi ceaţă).

Asigură-te că ai lichid de parbriz care să nu îngheţe. Pentru că e util şi pentru curăţarea în timpul mersului a gheţii care se formează pe ştergătoare. Dacă pe vremea asta încă nu ai pneuri de iarnă, eşti un dobitoc, stai jos, nota trei. Fă-ne tuturor un serviciu şi lasă-ţi maşina în parcare. Şi după aia dă-ţi două palme. Din partea fiecăruia care citeşte aceste rânduri.

N-ar fi rău să ai la îndemână şi lanţuri de iarnă. Nu ştii când ajungi într-o situaţie de împotmolire sau blocare pe gheaţă, orice e posibil zilele astea. Iar eu nu sunt la dispoziţia tuturor cu Jimny-ul din dotare. Doar pe unii prieteni îi ajut, dacă e cazul.

Ok, acum că ai terminat de curăţat maşina, asigură-te că, într-adevăr, ai VIZIBILITATE bună, iar farurile şi stopurile sunt VIZIBILE pentru ceilalţi. Între timp, s-a încălzit în maşină (sau poate încă nu, dacă ai vreun diesel mai vechi), deci nu mai sta cu haina pe tine, că o să te încălzeşti mai încolo prea tare.

Ah, înainte de a intra în maşină, fă-ţi o favoare şi scutură-te de zăpadă cât de bine poţi, şi de pe încălţări, şi de pe pantaloni sau fustă, şi de pe haină şi căciulă. Altfel vei produce prea multă umezeală în interior şi vei avea probleme cu dezaburirea. O lavetă e întotdeauna utilă, deci e bine să ai aşa ceva prin torpedou.

Citeste mai mult pe : http://www.promotor.ro/masini-noi/opinii/6-reguli-de-supravietuire-in-acest-weekend-de-iarna-11963670/pag2

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page